Αρκολασμαρής

Image

Λέγεται και αρκολασμαρίν. Τεύκριον το κρητικόν. Επιστ. όνομα: Teucrium creticum. Αγγλικά: Wild germander.Oικoγέvεια: Χειλανθών. Δενδρολίβανο. Είναι αυτοφυής στην Κύπρο μικρός θάμνος που απαντάται σε πολλά είδη, συνολικά δέκα. Είναι θάμνος κοσμητικός αλλά και αρωματικός.

 

Το είδος Τεύκριν το κρητικόν φθάνει σε ύψος μέχρι και τα 2 μέτρα. Έχει πολλούς όρθιους επιμήκεις βλαστούς, ελαφρά τριχωτούς, με μικρά φύλλα, δίνει δε πολλά μικρά άνθη σε σταχιώδεις ταξιανθίες. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου. Αυτοφύεται από τα παράλια μέχρι και σε υψόμετρο 950 μέτρων περίπου. Απαντάται κυρίως στη χερσόνησο του Ακάμα, στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, στη χερσόνησο της Καρπασίας και σε ημιορεινές περιοχές της επαρχίας Πάφου.

 

Με την ίδια ονομασία, αρκολασμαρίν, απαντάται και χαμηλός αειθαλής θάμνος που είναι φυτό ενδημικό της Κύπρου. Επιστημονική ονομασία: Ptilostemon chamaepeuce, var cyprius (Πτιλοστήμων η χαμαιπεύκη, ποικιλία κυπρία). Πρόκειται για θάμνο που δεν ξεπερνά σε ύψος το 1,5 μέτρο. Αναπτύσσει πολλά όρθια στελέχη που όταν είναι νεαρά είναι καλυμμένα με λευκό τρίχωμα. Τα φύλλα είναι λεπιδοειδή, πολλά στη βάση και αραιά στο άνω μέρος των στελεχών. Είναι ωραίο κοσμητικό φυτό διότι δίνει όμορφα άνθη που αποτελούνται από ωοειδή «κεφαλή», πρασινοκίτρινη, απ’ όπου ξεπετιούνται ανθίδια σωληνοειδή, κόκκινου χρώματος, σε ακτινωτή διάταξη. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Αυτοφύεται μέχρι και σε υψόμετρο 1.600 περίπου μέτρων, πολλαπλασιάζεται δε με σπέρματα. Απαντάται στη χερσόνησο του Ακάμα και στις οροσειρές Τροόδους και Πενταδάκτυλου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια