Κυθρεώτης Ιάκωβος

Image

Πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1925. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο ακολούθησε εμπορικές σπουδές. Παράλληλα, από πολύ νωρίς, επιδόθηκε και στη συγγραφή. Συνεργάστηκε με πολλά κυπριακά και ελλαδικά περιοδικά και εφημερίδες, όπου δημοσίευσε λαογραφικές μελέτες, χρονογραφήματα, άρθρα πάνω σε καλλιτεχνικά και τουριστικά θέματα καθώς και κριτική βιβλίου. Σε αυτοτελή βιβλία εξέδωσε μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα και παιδικά διηγήματα.

 

 

Το κύριο ενδιαφέρον του Ιάκωβου Κυθρεώτη στράφηκε προς τον ιστορικό και λαογραφικό κόσμο της Κύπρου, τους θρύλους και τις παραδόσεις της, απ' όπου αντλεί τα θέματα των περισσότερων έργων του. Ιδιαίτερα τον ελκύουν οι περίοδοι της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας όπως και οι πρόσφατοι αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού. Έτσι υπηρετεί κυρίως το ιστορικό μυθιστόρημα και διήγημα, προβάλλοντας τις μακρόχρονες ιστορικές περιπέτειες του κυπριακού λαού, τη θρησκευτικότητά του, την αγάπη του για την ελευθερία και τους αγώνες και θυσίες του κάτω από τους πολυάριθμους κατακτητές του.

 

Τον διηγηματικό του λόγο χαρακτηρίζει ύφος καθαρό, λιτότητα στην έκφραση, ζωντανός και άνετος διάλογος, στερεή πλοκή και δομή των έργων και επιτυχημένη αναδημιουργία της ιστορικής ατμόσφαιρας. Στο θεατρικό του έργο ξεχωρίζουν ο ζωηρός διάλογος, το απλό ύφος, ο ποιητικός λόγος και η αποφθεγματικότητα.

 

Τα εκδοθέντα σε βιβλία έργα του είναι: Λαογραφικά Κύπρου (1951, Βραβείο της Γλωσσικής Εταιρείας της Ακαδημίας Αθηνών), Τρία Κυπριακά Διηγήματα (1959), Τόν Καιρό τῆς Καταδρομῆς (1971, Χρονικό του 1821, Πρώτο Βραβείο Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου), Ἀντρειωμένη Γ (ιστορικά διηγήματα, 1974), Ἐθνομάρτυρας Κυπριανός (ιστορικό δράμα, 1979), Τόν Καιρό τοῦ Λεοντόκαρδου (1979, Ιστορικό παιδικό μυθιστόρημα. Έπαινος ιστορικού μυθιστορήματος της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» Αθηνών), Πικρά Χρόνια (1986, Έπαινος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αθηνών και Ροταριανού Ομίλου Αθηνών - Νότου). Από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου βραβεύθηκε επίσης το 1980 η μυθιστορηματική βιογραφία για παιδιά Ὁ Θρύλος τοῦ Μακάριου.

 

Κρίσεις για το έργο του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχουν περιληφθεί σε εγκυκλοπαίδειες. Κείμενά του έχουν επίσης περιληφθεί σε περισσότερες από δέκα ανθολογίες πεζογραφίας και ιστορίες της κυπριακής λογοτεχνίας και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έχουν δημοσιευθεί επίσης μεταφράσεις των έργων του στα αγγλικά.

 

Ο Ιάκωβος Κυθρεώτης είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αθηνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Αθηνών, του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου ΠΕΝ, του Ιδρύματος Πιερίδη κ.α. Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια. Απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 2020. 

Φώτο Γκάλερι

Image