Παπαμαρκίδης Κώστας

Image

Ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1926 στο Χαρτούμ από Κυπρίους γονείς. Το 1931 ήλθε στην Κύπρο. Με το θέατρο άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά το 1950 στο σωματείο «Αναγέννησις» της Παλλουριώτισσας, με συνεργάτες τους Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, Γεώργιο Βατυλιώτη, Έλλη Παναγιώτου, Καλλιόπη Σπύρου κ.α. Το πρώτο έργο στο οποίο πήρε μέρος ήταν η γαλλική κωμωδία «Σιωπηλή γυναίκα», όπου έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο (της «σιωπηλής γυναίκας»). Με το έργο αυτό ξεκίνησε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για ανέγερση οικήματος του σωματείου «Αναγέννησις. Οι ερασιτεχνικές αυτές παραστάσεις συνεχίστηκαν ως το 1953. Το 1956 ιδρύθηκε ο θίασος των «Ηνωμένων Καλλιτεχνών», με τον οποίο ο Παπαμαρκίδης συνεργαζόταν εκτάκτως σε ειδικούς ρόλους (κυρίως μπεκρή και ρόλους καθαρά κυπριακούς). Παράλληλα ασκούσε το βιοποριστικό επάγγελμα του ράφτη.

 

Το 1963 προσελήφθη ως πρωταγωνιστής στον Εργατικό Θεατρικό Όμιλο ΣΕΚ (ΕΘΟΣ) με τον οποίο συνεργάστηκε ως το 1966. Το 1967 συνεργάστηκε με τον Θίασο Γέλιου του Νίκου Παντελίδη. Ένα χρόνο αργότερα άρχισε συνεργασία με τον Θίασο Παπαδημήτρη, που συνεχίστηκε μέχρι το 1981. Στη συνέχεια ο Παπαμαρκίδης ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών του Θιάσου Κακουράτου.

 

Διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους και ρόλους καρατερίστα. Συνεργάστηκε επίσης με την τηλεόραση (κυπριώτικα σκετς, επιθεωρήσεις και κωμικές σειρές, όπως «Ιστορίες του χωρκού», «Τα ψάρκα» κ.α.), και το ραδιόφωνο. Έπαιξε επίσης σε κινηματογραφικές ταινίες («Για ποιόν να βρέξει», «Ο ππαράς τζι ο μασκαράς», «Ο κυρ Γιώργης και οι τρέλες του», «Δολοφονήστε τον Μακάριο», «Ο τελευταίος γυρισμός» κ.α.), ενώ έχει εμφανιστεί και σε διάφορες φαρσοκωμωδίες που γυρίστηκαν σε βιντεοταινίες.