Κυκκώτης Ιερόθεος

Ιερωμένος, σημαντικός παράγων της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1905 στο χωριό Μουτουλλάς της επαρχίας Λευκωσίας και πέθανε το 1972 στο Λονδίνο. Ήταν αδελφός του ιστορικού Δώρου Άλαστου*. Τα πρώτα γράμματα διδάχθηκε στο χωριό του και σε ηλικία 15 χρόνων, το 1920, εισήλθε ως δόκιμος στο μοναστήρι του Κύκκου. Φοίτησε στη σχολή του μοναστηριού και το 1926 εστάλη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία, όπου φοίτησε μέχρι το 1930. Στη συνέχεια, μέχρι το 1932, φοίτησε στη Σχολή Σαμουήλ. Το 1933 εστάλη από το μοναστήρι του στην Αθήνα για ανώτερες θεολογικές σπουδές στο εκεί Πανεπιστήμιο. Εργαζόταν ταυτόχρονα στην ελληνική πρωτεύουσα ως διάκονος και ιεροκήρυκας, ενώ ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία ως ανταποκριτής κυπριακών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η «Ελευθερία».

 

Στην Αθήνα ο Ιερόθεος Κυκκώτης αναμείχθηκε επίσης στα πολιτικά πράγματα και αμέσως μετά την επιβολή δικτατορίας από τον Ιωάννη Μεταξά (1936), συνελήφθη. Κατηγορήθηκε κυρίως για τις αυστηρότατα επικριτικές για το καθεστώς Μεταξά ανταποκρίσεις του, επειδή δε ήταν ξένος υπήκοος (η Κύπρος κατεχόταν από την Αγγλία), απελάθηκε. Επέστρεψε τότε στην Κύπρο όπου παρέμεινε για τρεις περίπου μήνες και στη συνέχεια έφυγε για την Αγγλία. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο όπου, σε σύντομο σχετικά διάστημα, αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία της παροικίας. Εργάστηκε ως εφημέριος στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας και πρωτοστάτησε στην ίδρυση της εκκλησίας των Αγίων Πάντων, της οποίας διετέλεσε για πολλά χρόνια εφημέριος. Παρακολούθησε μαθήματα θεολογίας στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη. Δίδαξε επίσης, για αρκετά χρόνια, την ελληνική γλώσσα σε παιδιά Κυπρίων μεταναστών, εξέδωσε δε και σχετικά βοηθήματα. Στο Λονδίνο εξέδωσε επίσης, μαζί με τον Β. Τσιμπιδάρο, την εφημερίδα Ἡ  Ἑλληνική. Το 1944 ίδρυσε το γνωστό βιβλιοπωλείο «Ζήνων» που έγινε κέντρο πολλών Ελλήνων, Κυπρίων, Άγγλων και άλλων πνευματικών παραγόντων, έκαμε δε και διάφορες εκδόσεις, κυρίως κυπριολογικές. Μαζί με τον αδελφό του Δώρο Άλαστο και άλλους, ίδρυσε το 1937 την «Cyprus Autonomy Committee» («Επιτροπή Αυτονομίας Κύπρου»), της οποίας έγινε και πρόεδρος το 1944. Η «Επιτροπή» αυτή ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα στην Αγγλία υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου.

 

Κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1955-59, ο Ιερόθεος Κυκκώτης ίδρυσε επιτροπή για βοήθεια Κυπρίων αγωνιστών που κρατούνταν σε φυλακές στην Αγγλία. Παράλληλα, σε συνεννόηση με την ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, ανέπτυξε κατά καιρούς και άλλες υπέρ της Κύπρου δραστηριότητες. Εργάστηκε επίσης σκληρά και με διάφορους τρόπους για την οργάνωση και πρόοδο της πρώτης και δεύτερης γενιάς Κυπρίων μεταναστών και της παροικίας του Λονδίνου γενικότερα. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου (1960) ήταν για αρκετά χρόνια εκπρόσωπος του προέδρου Μακαρίου στο Λονδίνο για εντοπισμό, αγορά και μεταφορά στην Κύπρο σπανίων κυπριολογικών και άλλων εκδόσεων.

 

Εκδομένα έργα του Ιερόθεου Κυκκώτη είναι:

1. Ἑλληνική Γραμματική καί Μέθοδος δι’ Ἄγγλους πρός διδασκαλίαν τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσης (Λονδίνο, 1941).

2. Ἀγγλοελληνικόν καί Ἑλληνοαγγλικόν Λεξικόν (Λονδίνο, 1942).

3. Ἀγγλοελληνικόν Λεξικόν Ἐμπορικῶν καί Οἰκονομικῶν  Ὃρων (Λονδίνο, 1951). 

4. Ἑλληνική Σικελία (ταξιδιωτικό, Λονδίνο, 1957).

5. Κῆπος τῶν Ἐσπερίδων (ταξιδιωτικό, Λονδίνο, 1958).

6. Τό Στάδιον τῶν Ἀρετῶν (θρησκευτικά άρθρα, Λονδίνο, 1967).

7. Ἐξ Ἀνατολῶν. Ἱστορία τῆς Κυπριακῆς Παροικίας τῆς Μεγάλης Βρεττανίας (Λονδίνο, 1968).

8. Δῶσε Θεέ. 24 προσευχές τοῦ  ἁπλοῦ ἀνθρώπου (Λονδίνο, 1969).

9. Σῶσε Θεέ. 24 προσευχές 8 εκατομμυρίων Ἑλλήνων διά τήν κατάργησιν τῆς τυραννίας εἰς τήν Ἑλλάδα (Λονδίνο, 1970).

10. Τεκμήριον Ἀλήστου Φιλίας. 20 ἀπό τά ἐπιγράμματα τοῦ  Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου (Λονδίνο, 1971).

11. Δρόμος μετ’ ἐμποδίων (αυτοβιογραφικό, Λονδίνο, 1971).

12. Π ῶς βλέπω τό μέλλον τῆς Παροικίας μας (Λονδίνο, 1972).

 

Όπως προαναφέρθηκε, ο Ιερόθεος Κυκκώτης εξέδωσε και αλφαβητάρια για τα Κυπριόπουλα της Αγγλίας. Επίσης το Λεξικόν του είχε τρεις εκδόσεις και οκτώ ανατυπώσεις, ενώ η Ἑλληνική Γραμματική τρεις εκδόσεις και πέντε ανατυπώσεις. Έδωσε επίσης πολλές διαλέξεις. Μετά το θάνατό του η σορός του μεταφέρθηκε στην Κύπρο κι ετάφη στις 21.7.1972 στο μετόχι του Αγίου Προκοπίου στη Λευκωσία.