Κρανιδιώτης Γιάννος

Image

Καθηγητής, νομικός και συγγραφέας, γιος του λογοτέχνη Νίκου Κρανιδιώτη. Πολιτικός που οραματίστηκε και εργάστηκε για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1947 στη Λευκωσία. Μετά τη συμπλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε νομικά στο εκεί Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια σπούδασε διεθνές δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ της Αγγλίας. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε για τρία περίπου χρόνια στη γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου άρχισε να ασκεί από το 1977 το επάγγελμα του δικηγόρου ενώ παράλληλα δίδασκε στην Πάντειο Σχολή. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Επιστημόνων, ενώ κατείχε και τη θέση συμβούλου του πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου, με ειδικότητα στο Κυπριακό.

 

Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά, για θέματα διεθνούς δικαίου, εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, διεθνών σχέσεων και, κυρίως, σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα. Έγραψε επίσης τα ακόλουθα κεφάλαια συλλογικών εκδόσεων:

 

  1. «Διεθνεῖς Σχέσεις τοῦ Αἰγαίου», στο βιβλίο Τό Αἰγαῖο καί ἡ ἑλληνοτουρκική Κρίση (Αθήνα, 1978).
  2. «Κύπρος - Μακάριος, 1960-1977», στο βιβλίο Μακάριος, ὅπως τόν εἶδαν... (Αθήνα, 1980).
  3. «Οἱ διαπραγματεύσεις γιά ἐπίλυση τοῦ Κυπριακοῦ. Οἱ διακοινοτικές συνομιλίες, 1974-1980»,   στο βιβλίο Κύπρος: Ἱστορία, Προβλήματα καί Ἀγῶνες τοῦ Λαοῦ της (Αθήνα, 1981). Μαζί με τον Γ. Τενεκίδη είχε και την επιμέλεια της έκδοσης αυτής.

 

Εξέδωσε επίσης τα βιβλία:

 

  1. Το Κυπριακό Πρόβλημα, 1960-1974 (Αθήνα, 1984).
  2. Η Δεύτερη Ελληνική Προεδρία (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1993)
  3. Προτάσεις για μια Ευρωπαϊκή Πολιτική (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1993).

 

Αρθρογραφούσε επίσης τακτικά στην εφημερίδα «Τα Νέα» των Αθηνών.

 

Κατά την περίοδο 1984-1989 ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπηρέτησε ως ειδικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, για θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση). Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 1989, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Τζανετάκη. Από το 1988 έως το 1990 υπήρξε διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών, θέση από την οποία απομακρύνθηκε από την τότε κυβέρνηση.

 

Κατά την περίοδο 1989-1993 δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ. Κατά τα έτη 1991 και 1992 διετέλεσε σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης σε θέματα ΕΟΚ και συνέβαλε στην χάραξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου 1993, διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα και ανέλαβε την προετοιμασία και τον συντονισμό της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό την ιδιότητά του αυτή εκπροσώπησε επανειλημμένα την Ελλάδα στο εξωτερικό, σε συμβούλια, διασκέψεις, συναντήσεις κ.α. Στις εκλογές του Ιουνίου 1994 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και αναδείχθηκε πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Από τον Ιούλιο του 1994 έως τον Ιανουάριο του 1995 διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα. Στις 15 Ιανουαρίου  1995, ο Γιάννος Κρανιδιώτης αποχώρησε από το υφυπουργείο Εξωτερικών για να πάρει τη θέση του ευρωβουλευτή στην ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως πρώτος επιλαχών,   μετά την κένωση της θέσης του Χρίστου Παπουτσή, ο οποίος διορίστηκε επίτροπος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πρόεδρο τον Ζακ Σαντέρ.Ανέλαβε ξανά ως υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος το 1996 και το 1998 ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Στις 16 Ιανουαρίου 1997 ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών, στη θέση του παραιτηθέντος Χρήστου Ροζάκη. 

 

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του Γιάννου Κρανιδιώτη στην προώθηση της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχής και έντονη υπήρξε η δραστηριοποίησή του για να μπει η Κύπρος σε τροχιά ένταξης και ειδικότερα για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες του Γ. Κρανιδιώτη στο θέμα αυτό, δες στο λήμμα Ευρωπαϊκή Ένωση και Κύπρος. Ως ευρωβουλευτής, ο Γ. Κρανιδιώτης προωθούσε επίσης με ενεργό τρόπο τα θέματα της Κύπρου, τόσο αυτά που αφορούσαν την ενταξιακή της πορεία, όσο και αυτά που αφορούσαν τις διάφορες πτυχές του πολιτικού της προβλήματος. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ). 

 

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ενώ, ως υφυπουργός, εκτελούσε υπηρεσιακό ταξίδι στο Βουκουρέστι, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999. Ταξίδευε με το πρωθυπουργικό Φάλκον στο Βουκουρέστι για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

(Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ). 

Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος

Φώτο Γκάλερι

Image
Image