Λανίτης Γιώργος

Image

Καλλιτέχνης φωτογράφος και κινηματογραφιστής (A.R.P.S., F.R.S.A.). Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1936 και πέθανε το 2005. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας, εργάστηκε για ένα περίπου χρόνο ως δημοσιογράφος - φωτορεπόρτερ (1954-55). Στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει νομικά. Σύντομα όμως εγκατέλειψε τις σπουδές αυτές για να ασχοληθεί με τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Φοίτησε στο London College of Printing and Graphic Arts απ' όπου κι αποφοίτησε με άριστα. Το 1956 κέρδισε τη διάκριση του Εταίρου της Βασιλικής φωτογραφικής Εταιρείας της Βρετανίας εξαιτίας της επιδόσεώς του στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Το 1957 εξελέγη Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών της Βρετανίας. Στην Αγγλία πήρε μέρος σε αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας.

 

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, προσελήφθη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως ένα από τα πρώτα στελέχη της τηλεοράσεως. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε ως κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, παραγωγός και προϊστάμενος του κινηματογραφικού συνεργείου του ΡΙΚ. Μερικές από τις ταινίες που σκηνοθέτησε διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς εκτός Κύπρου. Πρώτη ταινία την οποία σκηνοθέτησε (και στην οποία εργάστηκε και ως κινηματογραφιστής) ήταν Η Αρχόντισσα με τη Βαρειά Καρδιά (1962). Ακολούθησαν αρκετές άλλες δημιουργίες του, μεταξύ δε αυτών και οι ταινίες Επικοινωνία, Το Κάστρο της Κερύνειας, Βότρυς της Κύπρου, Στα Περίχωρα της Κερύνειας (βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη) κ.ά.

 

Σαν διευθυντής φωτογραφίας διακρίθηκε επίσης για την εργασία του στην ταινία Νησί της Αφροδίτης και σε άλλες ταινίες. Συνόδευσε επίσης τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο σε πολλά ταξίδια του σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής, της  Άπω Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής κι έκαμε ταινίες ντοκιμαντέρ για τις προεδρικές αυτές επισκέψεις.

 

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 απεχώρησε για λίγα χρόνια από το ΡΙΚ κι απεσπάσθη για υπηρεσία ως σύμβουλος Τύπου στην κυπριακή πρεσβεία του Λονδίνου.  Όταν επέστρεψε ξανά στην Κύπρο, ανέλαβε τη θέση του τμηματάρχη διεθνών και δημοσίων σχέσεων του ΡΙΚ, στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1987, οπότε κι αφυπηρέτησε.

 

Στον τομέα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, οργάνωσε την πρώτη στην Κύπρο μεγάλη ατομική φωτογραφική έκθεση το 1965, στη Λευκωσία. Ατομικές εκθέσεις του οργάνωσε και κατά την επόμενη χρόνια. Το 1964 κέρδισε πρώτο βραβείο στη διεθνή φωτογραφική έκθεση της Νέας Υόρκης. Το 1965 συγκέντρωσε φωτογραφική καλλιτεχνική εργασία του από την Κύπρο σε ένα λεύκωμα που εξέδωσε, με τίτλο Νᾶσος τᾶς Ἀφροδίτας.

 

Είχε φωτογραφήσει, κατά το διάστημα της φωτογραφικής σταδιοδρομίας του, τις πιο γνωστές προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής, περιλαμβανομένων και δεκάδων αρχηγών κρατών. Διετέλεσε πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου καθώς και γενικός γραμματέας του Κοινοπολιτειακού Οργανισμού Τεχνών.

 

Ο Γιώργος Λανίτης πέθανε το 2004.