Χατζησάββα Ερατώ

Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών

Image

Ζωγράφος. Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας από τις 28 Σεπτεμβρίου 2023. Η θητεία της θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2027. Είναι η πρώτη γυναίκα πρύτανης του ακαδημαϊκού ιδρύματος, το οποίο μετρά 186 χρόνια ζωής.

 

Η Ερατώ Χατζησάββα γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιανουαρίου του 1966. Αποφοίτησε από το Λύκειο Κύκκου και σπούδασε αρχικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και στη συνέχεια με υποτροφία του ΙΚΥ στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1990.με καθηγητές τους Τρ. Πατρασκίδη, Ηλ. Δεκουλάκο και Δ. Κοκκινίδη.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο κοινό πρόγραμμα της ΑΣΚΤ με το Πανεπιστήμιο Πατρών στις «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης».

Από το 2000 δίδαξε στο Ζ' Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, με διευθυντή τον καθηγητή Γιάννη Ψυχοπαίδη, ένα από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφουςκαι στη συνέχεια εξελέγη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ως επίκουρος καθηγήτρια.

 

Από το 1987 έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές, καταφέρνοντας να προσελκύει πάντοτε το ενδιαφέρον του κοινού και του καλλιτεχνικού χώρου.Τα τελευταία χρόνια, η καλλιτέχνις διερευνά με εμμονή την απόδοση του πλασματικού χώρου μέσα από δύο διαφορετικές τεχνικές: τη ζωγραφική και το βίντεο.  Ουσιαστική αναζήτηση στο εικαστικό της έργο είναι η διεύρυνση των χωρικών ορίων και η απόδοση της μεταβλητότητας της οπτικής σκοπιάς του κόσμου και της ζωής, που εντείνεται θεαματικά μέσα από τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία.

 

Το 2005, διακρίθηκε στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας με το Πρώτο Βραβείο «Χρυσός Φάρος».

 

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εργα της βρίσκονται στη στην Κρατική Πινακοθήκη Κύπρου, στη Συλλογή Δάκη Ιωάννου, στη Συλλογή του Ιδρύματος Λεβέντη, στη Συλλογή του Ιδρύματος Κακογιάννη και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image