«Λέανδρος Σίταρος» Χορωδία

Image

Χορωδία του σωματείου «Πνευματική Στέγη» της Λευκωσίας, με αξιόλογη προσφορά στον τομέα της μουσικής, μία από τις σημαντικότερες χορωδίες στην Κύπρο. Η χορωδία ιδρύθηκε το 1966 από τον μουσικό Λέανδρο Σίταρο, με το όνομα «Χορωδία Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας». Ο Σίταρος υπήρξε διευθυντής και μαέστρος της μέχρι τον θάνατό του, το 1984. Τότε η χορωδία πήρε το όνομα του ιδρυτή της, την δε διεύθυνσή της ανέλαβε έκτοτε η μουσικός Μάρω Σκορδή.

 

Η Χορωδία «Λέανδρος Σίταρος» έχει στο ενεργητικό της πλήθος εμφανίσεων, τόσο στην Κύπρο (όπως σε διάφορα φεστιβάλ σε όλες τις πόλεις του νησιού καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις), όσο και εκτός αυτής (διάφορα φεστιβάλ και μουσικές διοργανώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στην Αγγλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ισπανία). Επίσης η Χορωδία συνεργάστηκε με διάφορες εκπαιδευτικές οργανώσεις της Κύπρου, με τον ΘΟΚ, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Ορχήστρα Θέμη Χριστοδούλου, τη Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς, τις δύο Κρατικές Ορχήστρες Κύπρου, την «Sinfonietta» της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με Κυπρίους και ξένους σολίστες και με τους μαέστρους Μάριο Παπαδόπουλο, Wayne Bennett, Alexander Vuyic και Άγη Ιωαννίδη, τον συνθέτη Χρίστο Φιλίππου κ.α.

 

Το ρεπερτόριο της Χορωδίας περιλαμβάνει έργα κλασσικών συνθετών (όπως Faure, Mozart, Haydn, Schubert), Ελλήνων και Κυπρίων συνθετών, και ακόμη έργα θρησκευτικής, πατριωτικής και ελαφράς μουσικής.

 

Η χορωδία έχει στο ενεργητικό της τέσσσερις ψηφιακούς δίσκους.