Ερωτόκριτος Γιώργος

Image

Ζωγράφος. Ο Γιώργος Ερωτόκριτος γεννήθηκε στην Λάμπουσα (Λάπηθος) της Κερύνειας το 1948. Πέθανε στις 27 Αυγούστου 2013.

 

Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές σπούδασε τέχνη στην Αθήνα, στη Σχολή Beaux Arts και παρακολούθησε σχέδιο στο Λονδίνο. Εκεί παρακολούθησε ταυτόχρονα και μαθήματα ξυλογλυπτικής και συντήρησης.

Το 1980 επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στην Λεμεσό. Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στην πορεία της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας ο γνωστός οίκος Fabergé επέλεξε το 1996 τον Ερωτόκριτο – ως τον πρώτο καλλιτέχνη εντός του εργαστηρίου του- να φιλοτεχνήσει μια σειρά από τα ονομαστά αυγά Fabergé. Για τα δικά του αυγά ο Ερωτόκριτος επέλεξε να χρησιμοποιήσει τα σύμβολα της δημιουργικής του πορείας όπως τον Άγγελο και την Γοργόνα.

 

Ο Ερωτόκριτος έκανε την τελευταία του έκθεση στην Γκαλερί Γκλόρια τον Μάρτιο του 2013 με τίτλο "Ασυμπλήρωτος κύκλος". ‘Εφυγε από τη ζωή λίγους μήνες αργότερα.

 

 Η ζωγραφική εργασία του Γιώργου Ερωτόκριτου είναι βαθύτατα επηρεασμένη τόσο από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό όσο και τη βυζαντινή και θρησκευτική τέχνη και παράδοση. Συνήθως ο Ερωτόκριτος ζωγράφιζε σε κομμάτια ξύλου από παλαιές κατασκευές, όπως σε κομμάτια από παλαιές θύρες και παράθυρα. Αρκετές φορές οι επιφάνειες στις οποίες ζωγράφιζε ήταν  είναι διακοσμημένες με παλαιές ανάγλυφες παραστάσεις τις οποίες και υπερτόνιζε με την προσθήκη έντονων χρωμάτων.

 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image