Ορόντη Δώρα

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1940. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο το 1958. Αργότερα (1968-1971) σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων στην Αθήνα. Στη συνέχεια κέρδισε υποτροφία από το Ντέβον Κάουντυ Κάνσιλ για σπουδές στην Αγγλία και σπούδασε γραφικές τέχνες (1974-1976) στο Κολλέγιο Καλών Τεχνών του Έξετερ.

 

Στον χώρο της τέχνης πρωτοεμφανίστηκε με συμμετοχή της σε ομαδική έκθεση στο  Έξετερ, ενώ τον επόμενο χρόνο συμμετείχε σε έκθεση στο Μουσείο Άλμπερτ-Βικτώρια της ίδιας πόλης.

 

Εργάστηκε ως καθηγήτρια τέχνης σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου. Συμμετείχε σε διάφορα διεθνή συνέδρια, όπως στο Ρόττερνταμ (1981), Νέα Υόρκη (1982) κ.α., διετέλεσε δε μέλος διοικητικών συμβουλίων όπως του ΕΚΑΤΕ (Επιμελητήριο Καλών Τεχνών) και του Κυπριακού Οργανισμού για την εκπαίδευση μέσω της Τέχνης.

 

Δουλειά της παρουσίασε σε διάφορες χώρες εκτός της Κύπρου (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεξικό, Βουλγαρία κ.α.). Στο Μεξικό ιδιαίτερα, περιόδευσε τα αστικά κέντρα της χώρας (1983) ως προσκεκλημένη του Μεξικανικού Ινστιτούτου Καλών Τεχνών κι εργάστηκε επίσης σε στούντιο που της είχε παραχωρηθεί. Ανάλογη επίσκεψη και εργασία έκαμε και στη Βουλγαρία το 1987.

 

Σε ομαδικές εκθέσεις συμμετείχε στην Κύπρο, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ελλάδα. Ατομικές εκθέσεις έργων της οργανώθηκαν στην Κύπρο, στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα, στο Μεξικό, στην Αθήνα και αλλού. 

 

Αρχικά το έργο της κινήθηκε στο πλαίσιο της αφηρημένης τέχνης. Σύντομα η καλλιτέχνιδα πέρασε σε κατασκευές από ποικίλα υλικά (ξύλο, γυαλί, αλουμίνιο, γύψο κ.ά.), στις οποίες γεωμετρικά στοιχεία συνδυάζονται με χειρονομιακές πινελιές. Αργότερα το ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε σε εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα. Συχνά τα έργα αυτά οργανώνονται με άξονα τη δημιουργία μιας υποβλητικής για το θεατή ατμόσφαιρας. Αντλεί θέματα από το χώρο της προσωπικής της μνήμης, του ιστορικού παρελθόντος της πατρίδας της και της ανθρώπινης αντίληψης για το χρόνο. 

 

Η Δώρα Ορόντη-Σιάντου είναι επίσης εικονογράφος-συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ενώ ασχολήθηκε και με την ποίηση.

Φώτο Γκάλερι

Image