Ιακωβίδης Ζακ Ιάκωβος

Image

Καλλιτέχνης φωτογράφος. Γεννήθηκε το 1924 στο Καϊμακλί της Λευκωσίας και πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου 2000. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και εργαζόταν στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

 

Με την τέχνη της φωτογραφίας ο Ζακ Ιακωβίδης άρχισε να ασχολείται από την ηλικία των 10 του χρόνων. Τα θέματά του είναι κατά κανόνα κυπριακά. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το κυπριακό τοπίο, την φύση, τους ανθρώπους του νησιού. Έχει φωτογραφίσει κάθε γωνιά της Κύπρου και ήταν κάτοχος μιας από τις πιο πλούσιες συλλογές διαφανειών και φωτογραφιών στην Κύπρο. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)

 

Το 1973 έγινε εταίρος της Βασιλικής φωτογραφικής εταιρείας της Μεγάλης Βρετανίας (ARPS). Το 1978 έγινε εταίρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης (AFIAP). Επίσης, από το 1974, υπήρξε δραστήριο μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Αμερικής (PSA). Πήρε μέρος σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας και κέρδισε αρκετά χρυσά μετάλλια και πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις. Διοργάνωσε αρκετές ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας του τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αθήνα. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)

 

Καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Ζακ Ιακωβίδη χρησιμοποιήθηκαν ως εξώφυλλα πολλών βιβλίων και περιοδικών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Εξάλλου, 15 συνολικά φωτογραφίες του, που παρουσιάζουν φυσικές ομορφιές της Κύπρου, απετέλεσαν τη νέα οριστική σειρά των κυπριακών γραμματοσήμων που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1986. Επίσης διαφάνειές του (κυρίως από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη) προβλήθηκαν από την κυπριακή τηλεόραση.

 

Ο Ζακ Ιακωβίδης ήταν συνεργάτης / φωτογράφος στην έκδοση της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας.