Λοΐζος Πήτερ

Image

Κυπριακής καταγωγής καθηγητής-συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1937 στο Λονδίνο από Κύπριο πατέρα, καταγόμενο από το χωριό Αργάκι Μόρφου, και Ιρλανδέζα μητέρα. Σπούδασε στο Cambridge, στο Harvard και στο London School of Economics and Political Science, στο οποίο δίδαξε για τριάντα τρία χρόνια Κοινωνιολογία- Ανθρωπολογία.


Το 1972 πήρε τον διδακτορικό του τίτλο (PhD) από το University of London, στην Κοινωνική Ανθρωπολογία, με τη διατριβή του Social organisation and political change in a Cypriot village.
Έγραψε διάφορα βιβλία και άρθρα επί ανθρωπολογικών θεμάτων και ειδικότερα για τις συνέπειες του πολέμου, στην Κύπρο και διεθνώς.

 

Με την Κύπρο, και ιδιαίτερα με το χωριό Αργάκι και τους κατοίκους του, ασχολήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Το κατεχόμενο από τους Τούρκους εισβολείς χωριό Αργάκι απετέλεσε το επίκεντρο δυο ανθρωπολογικών μελετών του και δυο αντίστοιχων ταινιών ντοκυμανταίρ που έκαμε σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Οι δυο μελέτες του, που εξεδόθησαν στην Αγγλία, είναι:
 
1. The Greek Gift. Politics in a Cypriot Village (1975).
2. The Heart Grown Bitter. A Chronicle of Cypriot War Refugees (C.U.P., 1982).


Εξέδωσε επίσης τα ακόλουθα έργα:


3. Contested Identities (1991)
4. Innovation in Ethnographic Film. From Innocence to Self-Consciousness, 1955-1985 (1993)
5. Conceiving persons : ethnographies of procreation, fertility and growth (1999)
6. A duty of care? Three Granada television films concerned with war (1999)
7. Χρονικό της Κυπριακής Προσφυγιάς (2001)
8. Iron in the soul: displacement, livelihood and health in Cyprus (2008).


Ως φωτογράφος και παραγωγός ταινιών ντοκυμανταίρ, έγραψε βιβλία για την εθνογραφική φιλμογραφία. Πρόσφερε επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ανάπτυξης στο Σουδάν, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και την Μπάγκλα Ντες για λογαριασμό διεθνών οργανώσεων, όπως οι Oxfam, Save the Children και DFID.