Μάρκου Κύπρος

Κύπριος διευθυντής ορχήστρας που διαπρέπει στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1944. Άρχισε τη μουσική του εκπαίδευση στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου από το οποίο τιμήθηκε κατά την αποφοίτησή του με αργυρό μετάλλιο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο της Ινδιάνας στο Μπλούμινγκτον και στο Κονσερβατόριο της Νέας Αγγλίας στη Βοστώνη, όπου απέκτησε τον τίτλο του μαέστρου. Ήταν βοηθός μαέστρος στη Συμφωνική του Κονσερβατορίου Νέας Αγγλίας υπό τον Gunther Schuller. Κέρδισε υποτροφίες για διεύθυνση ορχήστρας από το Φεστιβάλ Άσπεν και την Ενωση Αμερικανικών Συμφωνικών Ορχηστρών και το 1978 επελέγη για να συμμετάσχει στο Συμπόσιο Μαέστρων της Ορχήστρας Κλίβελαντ υπό τον μουσικό διευθυντή Lorin Maazel. Ανάμεσα στους δασκάλους του για τη διεύθυνση ορχήστρας περιλαμβάνονται ο Sir Adrian Boult και ο Dr Richard Hans Lert.

 

Μελέτησε βιολί με τους Βαχάν Μπετελιάν, Αντώνιο Μπρόζα και Ρουτζιέρο Ρίτσι και έπαιξε σε συγκροτήματα δωματίου και ως σολίστ.

 

Έχει διευθύνει ορχήστρες στη Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Πολωνία, Ρουμανία. Σλοβακία, Χιλή, Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και πολλές ορχήστρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια ως μαέστρος, βιολινίστας και μουσικός διευθυντής. Σήμερα είναι καθηγητής και διευθυντής ορχηστρικών σπουδών στο Wayne State University στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα είναι μουσικός διευθυντής της Dearborn Symphony Orchestra του Μίσιγκαν και μουσικός διευθυντής της Westmoreland Symphony Orchestra της Πενσυλβανίας.

 

Μεταξύ άλλων έχει διευθύνει ως μαέστρος το London Concertante, την Κρατική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος, τη Συμφωνική Ορχήστρα Χάμιλτον Οχάιο, την Ορχήστρα Νέων Πίτσμπουργκ, καθώς και τη Συμφωνική Ορχήστρα Πίτσμπουργκ. Αλλες συνεργασίες του στη διεύθυνση ορχήστρας συμπεριλαμβάνουν το American Dance Ensemble, το μπαλέτο του Κονσερβατορίου της Βοστώνης, τη χορωδία Μπαχ του Πίτσμπουργκ, τις χορωδίες του Πανεπιστημίου Ινδιάνας στην Πενσυλβανία, την Όπερα της Συμφωνικής του Κάντον, τη Λυρική Σκηνή του Πίτσμπουργκ κ.α..

 

Προηγουμένως κατείχε θέσεις μαέστρου της Ορχήστρας ΡΙΚ, των Lydian Chamber Players στη Βοστώνη, του Κέντρου Τεχνών του Γκρότον στη Μασσαχουσέτη, της Συμφωνικής Ορχήστρας Κάντον του Οχάιο, του Πανεπιστημίου Κάρυεκι Μέλλον, Πίτσμπουργκ, και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Brevard στη Φλώριδα. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ Somerset.