Μιχαηλίδου Αγνή

Image

Συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1914 και πέθανε το 1990. Αποφοίτησε από το Ανώτερο Παρθεναγωγείο της Αμμοχώστου το 1930. Στη συνέχεια φοίτησε στη Σχολή Καλογραιών «Άγιος Ιωσήφ» της Λάρνακας. Έγραψε βιβλία - έρευνες για τις κυριότερες πόλεις της Κύπρου όπως ήταν σε παλαιότερα χρόνια, συγκεντρώνοντας γι’ αυτές πολλές πληροφορίες για κάθε πτυχή της ζωής και εξέλιξής τους.

Ήταν παντρεμένη με τον Μίκη Μιχαηλίδη, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος (1977-81) της Κυπριακής Χαρτογραφικής Εταιρείας.

 

Εκδομένα έργα της:

 

1. Τό Παλιό Βαρώσι (1970)

2. Λάρνακα, ἡ Παλιά Σκάλα (1974)

3. Χώρα, ἡ Παλιά Λευκωσία (1977)

4. Λεμεσός, ἡ Παλιά Πολιτεία (1981)

5. Πάφος, τό παλιό Κτήμα (1989)

6. Κερύνεια, ἡ παλιά Πολίχη (2000)

 

Το πρώτο της βιβλίο τιμήθηκε με εύφημη μνεία από την Ακαδημία Αθηνών. Η ίδια η συγγραφέας τιμήθηκε επίσης από τον Δήμο Λευκωσίας για το σχετικό με την πόλη αυτή έργο της.

 

Η Αγνή Μιχαηλίδου υπήρξε μέλος διαφόρων λογοτεχνικών και άλλων οργανώσεων. Έδωσε επίσης διαλέξεις και συνεργάστηκε με το ΡΙΚ.

 

Το 1988 δώρισε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου τη Συλλογή Χαρτών Μίκη και Αγνής Μιχαηλίδη. Ανάμεσα στα 64 έργα της Συλλογής Μιχαηλίδη περιλαμβάνονται και έξι διαφορετικοί πίνακες από διάφορες εκδόσεις της "Γεωγραφικής Υφηγήσεως" του Κλαύδιου Πτολεμαίου, με τον αρχαιότερο να ανάγεται στο έτος 1525, καθώς και οι πρώτοι ακριβείς θαλάσσιοι χάρτες του λιμανιού της Αμμοχώστου, έργο του Τhomas Graves, οι οποίοι εκδόθηκαν το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.