Σταυρίδης Φοίβος

Image

Ποιητής. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1938. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο της γενέτειράς του και στη συνέχεια σπούδασε φαρμακευτική στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε για σύντομο διάστημα στις κρατικές ιατρικές υπηρεσίες. Αργότερα δημιούργησε δικό του φαρμακείο στη Λάρνακα.

 Ως “λογιότατο, ευαίσθητο και πάντοτε εγρήγορο φαρμακοποιό της Λάρνακας”, αναφέρει τον Σταυρίδη ο καθηγητής Νέων Ελληνικών του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Κεχαγιόγλου σε μια από τις κριτικές του για τον ακάμαντο Λαρνακέα.

 

Εκτός από την ποίηση ασχολήθηκε και με την πεζογραφία κι έγραψε διηγήματα και μελέτες. Συνεργάστηκε με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες της Κύπρου και της Ελλάδας. Υπήρξε εκδότης, στη Λάρνακα, του περιοδικού τέχνης και προβληματισμού «Ο Κύκλος» (1980-1985) και συνεκδότης του περιοδικού «Μικροφιλολογικά» με το Σάββα Παύλου.   Συμμετείχε  ενεργά στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της πόλης του, σαν μέλος διαφόρων οργανώσεων. Διετέλεσε επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής πολιτιστικών εκπομπών του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

 

Εξέδωσε τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές:

 

  • Ποιήματα (Λάρνακα, 1972)
  • Απομυθοποίηση (1978)
  • Τρίτο Πρόσωπο (1992)

 

Η πρώτη του ποιητική συλλογή τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης του 1972.

 

Ο Φοίβος Σταυρίδης επιμελήθηκε επίσης (μαζί με τον  Θεοδόση Νικολάου) τη μεταθανάτια έκδοση ποιημάτων του Παντελή Μηχανικού, με τίτλο Ποιήματα  (1982). Το 1990 εξέδωσε τη μελέτη Ο ποιητής ως αγαλματοποιός: Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Παντελή Μηχανικού.

 

Ο Φοίβος Σταυρίδης βρήκε κι επιμελήθηκε την έκδοση  μερολόγιον το  βίου μου, του Σάββα Τσερκεζή (1988). Το 1994  εκδόθηκε, με δική του παρουσίαση-εισαγωγή-επιμέλεια, το Επαμεινώνδας Ι. Φραγκούδης, Οδοιπορικόν Μαυροβουνίου.

 

Ήταν ένας από τους συγγραφείς στο συλλογικό έργο Κύπρος (Αθήνα, 2007).

 

Ο Φοίβος Σταυρίδης  ήταν συλλέκτης βιβλίων και αρχειακού υλικού κυρίως κυπρολογικής φύσης. Το 2012 σε προφορική συμφωνία με τον Δήμο Λάρνακας αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα έφερε το όνομα του και θα στέγαζε την τεράστια συλλογή του. Δεν πρόλαβε. Απεβίωσε στις 6 Μαρτίου 2012. Το έργο ανέλαβε να ολοκληρώσει η οικογένεια του δημιουργώντας το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη- Αρχεία Λάρνακας. Μέχρι το 2012 είχε δική του ιστοσελίδα στην οποία αναρτούσε τα κειμενα του με τίτλο "Λάρνακα. Η πολη του Ζήνωνα του Κιτιέα". 

 

Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη

To ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο ιστορικό κτίριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας και περιλαμβάνει πέραν των 30,000 εκθεμάτων. 

 

Τα έντυπα αντικείμενα της συλλογής που φυλάττονται στο Ίδρυμα είναι εκδομένα από το 1580 έως σήμερα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σπάνιες εκδόσεις ταξιδιωτικών βιβλίων, και μοναδικές κυπρολογικές εκδόσεις που τυπώθηκαν στην Ελλάδα κατά το 19ο αιώνα, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλες κυπριακές βιβλιοθήκες. Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος περιλαμβάνει πλήρεις σειρές, με ελάχιστες ελλείψεις, εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και του 20ού αιώνα όπως η Cyprus Gazette, το Ζήνων, Αυγή, ο Εκκλησιαστικός Κήρυξ, τα Κυπριακά Χρονικά, τα Κυπριακά Γράμματα, η Πάφος, Πνευματική Κύπρος και πολλά άλλα. Το αρχειακό υλικό της συλλογής αποτελείται από μεγάλο αριθμό επιστολών του 19ου και 20ού αιώνα ιστορικών προσωπικοτήτων όπως Αρχιεπισκόπων, Επισκόπων και πολιτικών, αλλά και συγγραφέων, όπως των Δημήτρη Λιπέρτη, Γεώργιου Σ. Φραγκούδη, Γλαύκου Αλιθέρση, Τεύκρου Ανθία, Λοΐζου Φιλίππου, Νεοκλή Γ. Κυριαζή, Φίλιου Ζαννέτου, Φαίδωνα Κουκουλέ, C.D. Cobham, Richard M. Dawkins, Sir Harry Luke, κ.ά.

 

Μεταξύ των χειρογράφων της συλλογής είναι το βυζαντινό ιστόρημα Στεφανίτης και Ιχνηλάτης (χειρόγραφο του 18ου αιώνα), το έργο Βίος του Αισώπου του Φρυγός, εκκλησιαστικά χειρόγραφα και κείμενα Κυπρίων συγγραφέων όπως των Π. Βαλδασερίδη, Ν. Γ. Κυριαζή, Ξ. Λυσιώτη, Σ. Τσερκεζή και πολλών άλλων. Εξέχουσα θέση στη συλλογή του Ιδρύματος κατέχουν τα εφήμερα, μονόφυλλα, πολιτικές διακηρύξεις των Οκτωβριανών του 1931, προπαγανδιστικά κυβερνητικά φυλλάδια της περιόδου της αγγλοκρατίας, αλλά και πληθώρα θεατρικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων, διαφημίσεων και ανακοινώσεων για εκδηλώσεις και γεγονότα του 20ού αιώνα. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της συλλογής που αφορά τη Λάρνακα και την Κύπρο των αρχών του 20ού αιώνα και το τέλος του προηγούμενου, όπως και τη μεγάλη συλλογή ταχυδρομικών δελταρίων των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image