Μορφώ

Image

Ονομασία με την οποία αναφέρεται σε κείμενα αρχαίων συγγραφέων ότι λατρευόταν η Αφροδίτη, ιδίως στη Λακωνία (Σπάρτη). Ο Ησύχιος, στη λέξη Μορφώ, δίνει σαφώς την ερμηνεία ότι αυτή ήταν η Αφροδίτη. Παρόμοια και ο Παυσανίας. Ο Λυκόφρων αναφέρει επίσης την Αφροδίτη ως Μορφώ μιλώντας για την Κύπρο (=Σφήκειαν Κεραστίαν):

 

...οἱ πέντε δέ Σφήκειαν εἰς Κεραστίαν

καί Σάτραχον βλώξαντες Ὑλάτου τε γῆν

Μορφώ παροικήσουσι τήν Ζηρυνθίαν...

 

Το απόσπασμα αυτό είναι από το ποίημα «Ἀλεξάνδρα». Οι αναφερόμενοι πέντε που θα κατοικούσαν στην Σφήκειαν Κεραστίαν (=αρχαία ονόματα της Κύπρου), κοντά στην Μορφώ Αφροδίτην, ήταν πέντε από τους ήρωες του Τρωικού πολέμου: Αγαπήνωρ, Ακάμας, Κηφεύς, Πράξανδρος και Τεύκρος. Σάτραχος είναι ο ποταμός Σερράχης της Κύπρου.

 

Ο Τζέτζης (Σχόλια εἰς Λυκόφρονα, 449) γράφει επίσης ότι Μορφώ ονομαζόταν η Κύπρις Αφροδίτη, προσθέτοντας και τη διευκρίνηση: παρά τό μορφοῦσθαι. Ότι, δηλαδή, η Αφροδίτη πήρε την ονομασία Μορφώ από το μορφοῦμαι (=παίρνω μορφήν).

 

Πιστεύεται ότι με την ονομασία Μορφώ η θεά Αφροδίτη λατρευόταν και στην αρχαία Κύπρο, κι ότι απ’ αυτή την ονομασία της θεάς προήλθε και η ονομασία της Μόρφου.