Μπύρα

Image

Η μπύρα είναι ευχάριστο και δροσιστικό ποτό, ελαφρά οινοπνευματώδες και πλούσιο σε αμινοξέα, πολύτιμα ορυκτά στοιχεία όπως φώσφορο, ασβέστιο, κάλλιο, χαλκό, μαγνήσιο, σίδηρο και ορισμένες βιταμίνες. Η κατανάλωση μπύρας τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει συνεχή αύξηση σε πάρα πολλές χώρες, ιδιαίτερα σ’ εκείνες όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν σχετικά χαμηλή. Η τάση αυτή παρατηρείται και στην Κύπρο όπου η συνολική κατανάλωση μπύρας κατά τη δεκαετία 1976-85 αυξήθηκε κατά 125,7%, ενώ ανοδική πορεία ακολούθησε και κατά τα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι από τη μπύρα που καταναλίσκεται στην Κύπρο ελάχιστο ποσοστό εισάγεται, συνάγεται ότι το ποσοστό αύξησης της κατανάλωσης αποτελεί ουσιαστικά και ποσοστό αύξησης της εγχώριας παραγωγής.

 

Παρόλο που η παρασκευή της μπύρας ήταν γνωστή από την Αρχαιότητα (3η χιλιετηρίδα π.Χ.) εντούτοις η ραγδαία ανάπτυξη της ζυθοποιίας άρχισε πριν από 170 χρόνια περίπου και επιταχύνθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η ανάπτυξη της ζυθοβιομηχανίας παγκόσμια υπήρξε τόσο αλματώδης, ώστε σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικές βιομηχανίες σε κάθε χώρα.

 

Παρά το γεγονός ότι η ιστορία της ζυθοβιομηχανίας στην Κύπρο μόλις ξεπερνά τα 75 χρόνια (το πρώτο ζυθοποιείο ιδρύθηκε το 1935), η βιομηχανία αυτή, παρά την έλλειψη παράδοσης, έχει σημειώσει τόση ανάπτυξη ώστε να θεωρείται μια από τις σημαντικότερες. Αυτή συμβάλλει πολλαπλώς στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, προσφέρει άμεση εργασία σε εκατοντάδες επιστήμονες, τεχνικούς και εργατοϋπαλλήλους, εξοικονομεί μεγάλα ποσά ξένου συναλλάγματος με την αντικατάσταση εισαγωγών μπύρας και τη δυνατότητα εξαγωγής και αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για το κυπριακό κράτος υπό μορφή φόρου καταναλώσεως.

 

Ιδιότητες της μπύρας:  Η μπύρα έχει ανοικτό ξανθοκίτρινο και σπάνια σκούρο καφεκόκκινο χρώμα. Η διαφορά του χρώματος οφείλεται στον τρόπο παρασκευής. Μεταξύ άλλων ουσιών η μπύρα περιλαμβάνει 0,2-0,4% διοξείδιο του άνθρακα, 2-5% αλκοόλη (μερικά είδη όμως ξεπερνούν και τα 10%), 3-7% εκχύλισμα, 0,5-1,0% αζωτούχες ουσίες, 3-6,5% σάκχαρα (μαλτόζη, δεξτρίνη), 0,1-0,4% οξέα (γαλακτικό), 0,12-0,8% γλυκερίνη και 0,14-0,38% στάχτη, και το υπόλοιπο νερό.

 

Η μπύρα περιέχει λίγες θρεπτικές ουσίες, είναι πολύ ορεκτική, εξαιτίας της πικρής γεύσης, και έχει διουρητικές ιδιότητες.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image