Αβρααμίδης Ανδρέας

Image

Μέλος της ΕΟΚΑ. Γεννήθηκε στην Τεμβριά το 1937. Σκοτώθηκε στην τοποθεσία «Μερσίνια» Τεμβριάς στις 3 Αυγούστου 1958 από έκρηξη βόμβας την οποία μετέφερε.

Ο Ανδρέας Αβρααμίδης φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Τεμβριάς και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Σολέας. Ως μαθητής του Γυμνασίου Σολέας πρωτοστατούσε στις μαθητικές εκδηλώσεις και συνελήφθη από τις αγγλικές αρχές για οργάνωση «παράνομης παρέλασης». Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών και μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε τη δράση του με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, αναπτύσσοντας πρωτοβουλία και αναλαμβάνοντας στην Οργάνωση (ΕΟΚΑ) επιπρόσθετες ευθύνες και καθήκοντα, μεταξύ των οποίων και τη διανομή φυλλαδίων στα γύρω χωριά, την αναγραφή συνθημάτων και την παρακολούθηση πρακτόρων των άγγλων.

Το 1958, όταν πολλοί τούρκοι συγκεντρώθηκαν με την ανοχή των βρετανών στη Λεύκα, ο Διγενής έδωσε οδηγίες στον τομεάρχη Κακοπετριάς – Γαλάτας για προετοιμασία αντιμετώπισης τυχόν δραστηριοτήτων τους.


Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ετοιμάστηκαν βόμβες επιτόπιας κατασκευής, με προορισμό την ενίσχυση των ομάδων της ΕΟΚΑ στα χωριά του τομέα. Τις βόμβες αυτές μετέφερε ο Ανδρέας Αβρααμίδης με το συναγωνιστή του Ανδρέα Έλληνα. Στη διαδρομή αυτές εξερράγησαν προκαλώντας το θάνατό του.