Ηροδότου Δήμος

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 1959. Γεννήθηκε στο χωριό Δορά της επαρχίας Λεμεσού τον Νοέμβριο του 1923 αλλά κατοικούσε στο χωριό Φοινί. Σκοτώθηκε από Άγγλους στρατιώτες κοντά στις Πλάτρες την 21.1.1957, αφήνοντας 3 παιδιά και την σύζυγό του που ήταν έγκυος το 4ο παιδί τους.

 

Ο Δήμος Ηροδότου ήταν ξενοδοχειακός υπάλληλος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα εργαζόταν στο «Παρκ Οτέλ» των Πλατρών, που ήταν επιταγμένο από τον αγγλικό στρατό ο οποίος το χρησιμοποιούσε ως αρχηγείο της περιοχής. Έτσι ο Ηροδότου εργαζόταν, ουσιαστικά, μέσα στο τοπικό αρχηγείο των Βρετανών.

 

Στην ΕΟΚΑ εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 1955 και απεδείχθη λαμπρός αγωνιστής, δραστήριος, ακούραστος, ενθουσιώδης, ριψοκίνδυνος, μαχητικός. Υπηρέτησε ως σύνδεσμος και οδηγός αντάρτικων ομάδων, ως τροφοδότης και μεταφορέας οπλισμού, ως πληροφοριοδότης (λόγω της εργασίας του κοντά στους Άγγλους στο «Παρκ Οτέλ»). Επίσης πήρε μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κι ενέδρες, καθώς και σε δυο απόπειρες εκτελέσεως του κυβερνήτη της Κύπρου στρατάρχη Χάρτιγκ στις Πλάτρες. Ακόμη στο σπίτι του στο Φοινί φιλοξένησε αρκετές φορές αντάρτες της περιοχής. Μεταξύ άλλων πήρε μέρος και στην επίθεση κατά του «Παρκ Οτέλ» τον Νοέμβριο του 1956.

 

Τον Ιανουάριο του 1957 οι Άγγλοι διεξήγαγαν στην περιοχή εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά της ΕΟΚΑ. Μετά από συλλήψεις και προδοσίες, ετοίμασαν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον αντάρτικης ομάδας της ΕΟΚΑ που κρυβόταν στο χωριό Όμοδος. Ο Δήμος Ηροδότου αντελήφθη τα σχέδια των Άγγλων στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν και όπου εργαζόταν ο ίδιος, την 21.1.1957. Έτσι ξεκίνησε αμέσως με τη μοτοσυκλέτα του για να προειδοποιήσει τα μέλη της ΕΟΚΑ στο Όμοδος, ώστε να μετακινηθούν έγκαιρα. Στο δρόμο ανεκόπη όμως από Άγγλους στρατιώτες που τον ερεύνησαν, χωρίς να βρουν πάνω του τίποτα ενοχοποιητικό. Ωστόσο εν ψυχρώ τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, έξω από τις Πλάτρες. Το επίσημο ανακοινωθέν ανέφερε ότι είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί επειδή αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο.

 

Ετάφη με τιμές στο Φοινί.