Νικολαΐδης Χαράλαμπος

Image

Αθλητής, από τους πρωτεργάτες της εισαγωγής και διάδοσης της γυμναστικής και του αθλητισμού στην Κύπρο. Στους πρώτους Παγκύπριους αγώνες του 1896 κέρδισε τον δρόμο 800 μ. και επελέγη να μετάσχει των Α΄ νεοτέρων Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας (1896).

 

Φοίτησε στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μεγάλου δασκάλου της γυμναστικής Φωκιανού και μετά την επάνοδό του στην Κύπρο διορίστηκε καθηγητής γυμναστικής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στο οποίο υπηρετούσε μέχρι του θανάτου του, το 1920.

 

Το 1899 κέρδισε στους Πανελλήνιους αγώνες «Τα Σωτήρια» τον δρόμο 400 μ.

(57΄΄.3/5) και το άλμα με κοντάρι (2.82 1/2 μ.). Το 1900, με άλλους 50 φίλους του αθλητισμού, κατέβαλαν προσπάθειες για εξεύρεση και εξάσκηση νέων στη γυμναστική, το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό στίβου. Το 1903 ίδρυσε σχολή γυμναστικής στην οποία φοιτούσαν δεκάδες νέοι που προετοιμάζονταν για τους Παγκύπριους αγώνες. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών παρέδιδε δωρεάν μαθήματα γυμναστικής σε δασκάλους της Λευκωσίας και των γύρω χωριών. Υπήρξε επιμελητής και προπονητής των αθλητών του Γυμναστικού Συλλόγου «Παγκύπρια» Λευκωσίας.

 

Πέρα από την αθλητική του δράση διακρίθηκε στον εθνικό τομέα. Η εθνική του δράση ξεπέρασε τα κυπριακά όρια και εντυπωσίασε τους Ελλαδίτες αξιωματικούς με τους στρατιώτες που ετοίμαζε και που πήραν μέρος στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο. Από τους ανδρείους στρατιώτες του, δυο έπεσαν ένδοξα μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας τους: οι Στιβαρός από τον Πεδουλά και Μιχαηλίδης από το Κοιλάνι, ενώ πληγώθηκαν οι Θ. Σαββίδης από το Λευκόνοικον και Π. Μαυρομιχάλης από τον Στρόβολο.

 

Ο ίδιος ο Χ. Νικολαΐδης, ως μέλος της «Φάλαγγος», πήρε μέρος στην Κρητική επανάσταση και επέστρεψε μόνο τότε, όταν αυτή ανεκλήθη από την Εταιρεία.

 

Υπήρξε επίσης από τους πρωτεργάτες στην εισαγωγή του προσκοπισμού στην Κύπρο.

 

Ο Χαράλαμπος Νικολαΐδης ήταν πατέρας του επίσης αθλητή Διαγόρα Νικολαΐδη.