Νικολάου Πολύβιος

Image

Ποιητής. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο σις 17 Νοεμβρίου 1941. Σπούδασε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου (1960) και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1965). Ήταν μέλος της ΕΟΚΑ και στα 16 του χρόνια φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές. Επίσης γνώρισε τους θαλάμους βασανιστηρίων των αστυνομικών σταθμών της παλιάς Αμμοχώστου και της Ομορφίτας.

 

Εργάστηκε σαν συντάκτης κι ανώτερος συντάκτης στο Τμήμα Ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου από το 1968 μέχρι το 1979, οπότε διορίστηκε πολιτικός σύμβουλος του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού. Το 1980 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και το 1981 διορίστηκε διευθυντής της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Επαναπροσέγγισης του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σ’ αυτή τη θέση υπηρέτησε μέχρι την αφυπηρέτησή του. Ο Π. Νικολάου είναι από τους ιδρυτές του Νεοκυπριακού Συνδέσμου. Ήταν επίσης ιδρυτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Παράταξης που στη συνέχεια εξελίχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα.  Ήταν από την αρχή μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος με ευθύνη σε θέματα επικοινωνίας μέχρι το 1981.

 

Το πρώτο του βιβλίο ποίησης Προδιαγραφή για τους Νέους Ποιητές από την Αμμόχωστο (Λευκωσία, 1976), τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο ποίησης στη μνήμη Δώρου Λοΐζου. Στη συνέχεια εξέδωσε άλλα 4 ποιητικά βιβλία: Ισκανταρνάμα (Λευκωσία, 1982), Η Μαραζωμένη (Λευκωσία, 1982), Μακρόνησος (Λευκωσία, 1987) και Τα Ποιήματα του Φεβράρη (Λευκωσία, 1988). Επίσης το 1988 εξέδωσε το θεατρικό έργο Ένας Άγγελος στη Γειτονιά μας που έχει τη μορφή αρχαϊκού δράματος.

 

Πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 2022.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια