Ντόρια Ιωάννης Αντρέας Ioannes Andreas Doria

Image

Ένας από τους ηγέτες της ενωμένης ναυτικής δύναμης από την Ευρώπη που έσπευσε για να υπερασπίσει και βοηθήσει την Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1570, ήταν ο Ιωάννης Αντρέας Ντόρια, πρίγκιπας του Malfi.

 

Κατά τις παραμονές της τουρκικής επίθεσης, κι ύστερα από μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εστάλη για την Κύπρο βενετικός στόλος υπό τον ναύαρχο Ιερώνυμο Ζάνε*. Αναμενόταν επίσης ναυτική βοήθεια από την Ισπανία και τον πάπα. Στις 4.8.1570 ο στόλος της Βενετίας έφθασε στην Κρήτη  (αν και είχε αναχωρήσει από τη Βενετία στις 31.3.1570), οπότε τελικά συνάντησε τις ισπανικές και παπικές δυνάμεις. Του ισπανικού στόλου ηγείτο ο Ιωάννης Αντρέας Ντόρια. Στη συνέχεια σημειώθηκαν και άλλες αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ενώ οι διαφωνίες του Ντόρια με τον Ζάνε και τους λοιπούς ηγέτες της εκστρατείας ήσαν συνεχείς κι απέβησαν καταστροφικές τελικά.

 

Ενώ ο ενωμένος στόλος αδρανούσε πλέοντας μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Καστελλορίζου, έφθασε η είδηση για την πτώση της Λευκωσίας (9.9.1570) στα χέρια των Τούρκων. Παρά τις αντιδράσεις των άλλων ναυάρχων, ο Ντόρια εγκατέλειψε τότε την όλη προσπάθεια, γιατί, όπως είπε, οι εντολές που είχε ήσαν να ενισχύσει τη Λευκωσία που ήδη είχε απολεσθεί. Ο Ντόρια με τις δυνάμεις του έπλευσε τότε πίσω στην Ιταλία και τελικά ο στόλος διαλύθηκε χωρίς να φθάσει ποτέ στην Κύπρο.