Αγγελίδου Κλαίρη

Image

Υπουργός Παιδείας, μέλος της ΕΟΚΑ, εκπαιδευτικός και ποιήτρια. Γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1932 στην Αμμόχωστο αλλά κατάγεται από το χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού. Πέθανε την 1η Απριλίου 2021 σε ηλικία 89 ετών.

 

Σπούδασε ελληνική φιλολογία στην Αθήνα και εργάστηκε ως καθηγήτρια και ως διευθύντρια σε σχολεία μέσης παιδείας, από το 1956 ως το 1991.

 

Στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 εντάχθηκε ως φοιτήτρια στις τάξεις της οργάνωσης ΚΑΡΗ (Κύπριοι Αγωνιστές- Ριψοκίνδυνοι Ηγέτες) και από το 1956 ως το 1959 ήταν υπεύθυνη όλων των γυναικείων ομάδων της ΕΟΚΑ στην περιοχή Καρπασίας.

 

» Βλέπε συνέντευξη στο Γιάννη Σπανό-ΣΙΜΑΕ 

 

Διετέλεσε πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, της Συντονιστικής Επιτροπής Γυναικείων Σωματείων Αμμοχώστου, ιδρυτική πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Γυναικών Επαγγελματιών Επιχειρηματιών και της Λέσχης Λάιονς «Αρσινόη». Υπήρξε  μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, του κυπριακού PEN, καθώς και πολλών πνευματικών και φιλανθρωπικών σωματείων. Επιπρόσθετα διετέλεσε μέλος του 15μελούς Ιδρύματος Ωνάση (2000-2007) και  πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 (2005-2009)

 

Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές ανάμεσα στις οποίες και οι ποιητικές συλλογές: «Ποιήματα» (Λευκωσία, 1967), «Του Ξεριζωμού» (Λευκωσία, 1976) και «Νόστιμον Ήμαρ», (Λευκωσία, 1982)  και δύο μελέτες. Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί σε διάφορες ανθολογίες της Κύπρου και της Ελλάδος, και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και σερβοκροατικά.

 

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εκλέγηκε βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου. Στη Βουλή παρέμεινε μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 1993. Στις 28 Φεβρουαρίου διορίστηκε από τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ως υπουργός Παιδείας (το υπουργείο μετονομάστηκε αργότερα σε Παιδείας και Πολιτισμού). Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι το 1997 (Βλέπε Βιντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)  .

 

Η Κλαίρη Αγγελίδου είναι Επίτιμη διδάκτωρ του Middlesex University και πρόεδρος ή μέλος πολιτιστικών και φιλανθρωπικών σωματείων.           

 

Νεότερες ποιητικές της συλλογές είναι, μεταξύ άλλων, οι: «Πενταδάκτυλος ο γιος μου», «Πότνια Αλς», «Σαλαμίνιες αύρες» και «Χοές». Το έργο αυτό μελοποιήθηκε από το Γιώργο Θεοφάνους, με εκτελεστές τη Μαρινέλλα και Μακεδόνα. Η ποιητική της σύνθεση «Λεμονανθούσα Αμμόχωστος» μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Μάριο Μελετίου. Έγραψε επίσης τα ακόλουθα εκδομένα πεζά: «Ο Δρόμος - The Street», «Συνομιλία με την αδελφή μου Αμμόχωστο. Βίοι παράλληλοι».

 

Η πρόσφυγας Κλαίρη

Όπως και χιλιάδες άλλοι Κύπριοι, έφυγε με τον πόθο της επιστροφής στο σπίτι της, στην αγαπημένη της Αμμόχωστο. Έναν πόθο που εξέφρασε  στο ποίημα της «Στερνός Λόγος».

«Φύλαξε το κλειδί. Είναι του σπιτιού.

Όταν θα πας, ν’ ανοίξεις.

Σε τόπο φύλαξέ το σίγουρο

και κάπου- κάπου να το καθαρίζεις.

Δεν πρέπει να σκουριάσει.

Να’ ναι έτοιμο, μόλις σας πούνε

να γυρίσετε...

Έχω κλειδώσει δυο φορές την ξώπορτα.

Πρέπει να την τραβήξεις προς τα έξω,

μην ξεχάσεις...

Εγώ δε θα γυρίσω, όπως το λογάριαζα.

Εσύ θα πας.

Θα ξαναδείς το περιβόλι και την καρυδιά

που φύτεψα...

Πρόσεχε το κλειδί.

Η αυλή μας θα μοσκομυρίζει

γιασεμιά.

Το κλήμα θα’ χει σίγουρα καρπό...

Μόνο που χρόνια τώρα έμεινε ακλάδευτο.

Όταν θα πας, να φέρεις το Μηνά να το κλαδέψει.

Και μην ξεχάσεις τα βασιλικά στη γλάστρα.

Θα’ ναι όμορφα, Χαρά Θεού, μες στην αυλή μας.

Μην κλαις.

Μονάχα το κλειδί να το φυλάξεις καλά.

Ξέρεις τι δυσκολία θα’ χεις, αν το χάσεις;

Πού να’ βρεις μάστορη να σου αλλάξει κλειδαριά,

όταν στην Πόλη θα γυρίσεις».

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image