Παπαναστασίου Νίκος

Image

Δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και ποιητής. Γεννήθηκε στη Τσακίστρα το 1948 και φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Μόρφου. Η δημοσιογραφία ήταν στο αίμα του, γι’ αυτό και ως μαθητής αγόραζε και μελετούσε καθημερινά εφημερίδες, ενώ για δυο χρόνια απασχολείτο κατά τον ελεύθερο του χρόνο στο γραφείο-παράρτημα των εφημερίδων «Μάχη» και Θάρρος, που λειτουργούσε τότε στην Μόρφου. Έγραφε ρεπορτάζ και ειδήσεις, ενώ τις Κυριακές και γιορτές, μετείχε σε ομάδα, η οποία περιόδευε στα χωριά της περιοχής και τις ορεινές κοινότητες της Πιτσιλιάς, Τηλλυρίας και Μαραθάσας και κατέγραφε αγροτικά προβλήματα, τα οποία και πρόβαλλε στις εφημερίδες.

Στο Γυμνάσιο, επίσης, μετείχε στη σύνταξη της μαθητικής εφημερίδας «Κήρυξ», της οποίας υπήρξε και αρθρογράφος για εθνικά θέματα.

Η αποστράτευσή του από την Εθνική Φρουρά, αντί για μετάβαση για σπουδές δημοσιογραφίας στην Αθήνα, τον βρήκε συντάκτη στη «Μάχη» και το «Θάρρος». Η εργατικότητα και η συνεχής τριβή του με τη γλώσσα και την ειδησεογραφία, δεν άργησε να τον καθιερώσει στο επάγγελμα, για να φθάσει, μέσα σε λίγα χρόνια στα ψηλότερα σκαλοπάτια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Μέχρι και τις θέσεις διευθυντή σύνταξης και αρχισυντάκτη. Εργάστηκε επίσης στην Εφημερίδα Σημερινή και υπήρξε υπέυθυνος ύλης του Περιοδικού

Στην πέραν των 40 χρόνων καριέρα του στη μάχιμη δημοσιογραφία, πέρασε από πολλές εφημερίδες και περιοδικά, ασχολήθηκε δε με όλα τα εξειδικευμένα ρεπορτάζ. (δικαστηριακά, κοινοβουλευτικά, αστυνομικά, κ.λπ.)

Το έντονο ενδιαφέρον του για την Ιστορία του τόπου, τον οδήγησε σε πολύχρονη έρευνα και καταγραφή των διαφόρων γεγονότων. Διατηρεί ένα από τα πλουσιότερα ιστορικά αρχεία στην Κύπρο, με χιλιάδες μαρτυρίες, συνεντεύξεις και δηλώσεις, τόσο ακουστικές όσο και σε οπτικές (βίντεο). Επίσης, είναι κάτοχος πληθώρας εγγράφων και χειρογράφων, διατηρεί δε και βιβλιοθήκη χιλιάδων βιβλίων. Σήμερα διατηρεί δική του ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύει έρευνες και ιστορικά κείμενα.

 

Φωτογραφία 

Παραγωγική είναι και η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία, με χιλιάδες καταγραφές με ιστορικά δρώμενα και από τη ζωή των κατοίκων αστικών και αγροτικών περιοχών  της Κύπρου. Πρωταγωνίστησε στη σημιουργία του Φωτογραφικού Ομίλου Δήμου Στροβόλου, του οποίου υπήρξε για χρόνια και Πρόεδρος.

 

Στιχουργός

Εξ άλλου, στον τομέα της ποίησης και της σάτιρας έχει γράψει χιλιάδες στίχους, πολλοί από τους οποίους έχουν βραβευτεί και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, όπως του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (ΕΠΟΚ), ο μελοποιημένος ύμνος του οποίου είναι επίσης δικό του δημιούργημα. Αγαπά ιδιαίτερα την κυπριακή διάλεκτο και τον 15σύλλαβο ομοιοκατάληκτο στίχο.

Στον τομέα του θεάτρου και της επιθεώρησης, υπήρξε για χρόνια συνεργάτης του ΡΙΚ σε εύθυμες εκπομπές, όπως στην «Χαρούμενη Κυριακή» και «Το κυπριώτικο σκετς» στο ραδιόφωνο και το «Ευχάριστο Σαββατόβραδο στην τηλεόραση. Στα ίδια πλαίσια και η συγγραφή θεατρικών σεναρίων και κειμένων, στα πλαίσια της κατά καιρούς συνεργασίας του με κυπριακούς θιάσους. Μεγάλη συνεισφορά είχε επίσης στη γνωστή εφημερίδα του Γιώργου Μαυρογένη «Σατιρική», με επίκαιρους έμμετρους στίχους, σατιρικά κείμενα «Ευαγγέλια» κ.ά.

Με βάση τα πιο πάνω, διετέλεσε μέλος της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων και του Συνδέσμου Γελοιογράφων Κύπρου. Υπήρξε επίσης για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Προνοίας της Ένωσης Συντακτών.

Η πολιτική αρθρογραφία αποτελεί διαχρονική του ενασχόληση, με συχνές τις παρεμβάσεις του σε εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ. Διακρίνεται για την αυστηρή πένα και το εύρος των επιχειρημάτων του, εξ ου και οι σατιρικοί του στίχοι:

Έχω το για συνήθειαν τζιαι πάντα μου το κάμνω,

απάντησιν κοφτήν να θκιω,

φκάλλω τ’ αμμάθκια του τα θκυό

σ’ όποιον σε μεν τάσσει θαφκιό,

χαμαί τα μούτρα του παθκιώ

τζ’ ας ζιει σε λόρδου σκάμνο!..

    

Έχει γράψει τέσσερα ιστορικά βιβλία:

- «Λάμπρος Καυκαλίδης, το αγρινό της ΕΟΚΑ».

- «Χριστόφιας και ΑΚΕΛ να ζητήσουν συγνώμη από το λαό και την ΕΟΚΑ».

- «Σεϊχέλλες 1956-57: Αρχή ωδίνων για την Κύπρο».

- «Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Διγενής αναλύει τον απελευθερωτικό αγώνα».

Σειρά άλλων βιβλίων του είναι υπό έκδοση.

Έχει  επίσης επιμεληθεί πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων και η έκδοση «Μαυρογένης» της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.