Καλησπέρας Κώστας

Τα Φώτα Καλησπέρα

Image

Ποδοσφαιριστής, επιχειρηματίας. Γεννήθηκε το 1911 στη Λευκωσία και πέθανε το 2011. Νεαρός ανακάλυψε το ταλέντο στο ποδόσφαιρο όπου αγωνιζόταν στην θέση του τερματοφύλακα. Αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό Λευκωσίας και στον Τραστ. Αποτέλεσε τον πρώτο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Λευκωσίας, του οποίου ήταν και ιδρυτικό μέλος. Την περίοδο 1934-35 ήταν ο βασικός τερματοφύλακας του Τραστ, ο οποίος είχε κατακτήσει το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα και το πρώτο κύπελλο Κύπρου. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και ικανότερους τερματοφύλακες στη δεκαετία του '30 στην Κύπρο.

 

Ο Καλησπέρας ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του Ορφέα το Μάιο του 1948 και της Ομόνοιας τον Ιούνιο του 1948.

 

Εκτός από ποδοσφαιριστής ήταν και κτηματολογικός υπάλληλος αλλά και εργολάβος. Τα «φώτα Καλησπέρα», γνωστά φώτα τροχαίας στη Λευκωσία, σημείο αναφοράς στην πόλη, πήραν το όνομά τους από τον Κώστα Καλησπέρα.

 

Τα φώτα και η Δασούπολη

Γύρω στο ’50 πήρε  την απόφαση κι αγόρασε μια τεράστια έκταση γης σε μια έρημη περιοχή μακριά από τη Λευκωσία την οποία ονόμασε Δασούπολη, καθώς άρχισε να φυτεύει δένδρα για να πρασινίσει (Κώστας Καλησπέρας). Λίγα χρόνια μετά η Δασούπολη πρασίνισε και χωρίστηκαν επιτέλους τα οικόπεδα τα οποία ο πατέρας του πωλούσε μέσα του ’50 στην τιμή των 70-80 λιρών έκαστο. Ήταν δε πρωτοπόρος στο μάρκετινγκ. Έκανε συμφωνία με τους αντιπροσώπους της FORD ώστε να πωλούν στους αγοραστές των οικοπέδων και αυτοκίνητο σε χαμηλή τιμή για να μπορούν να μετακινούνται από και προς τη Δασούπολη και Λευκωσία. Εκτός από οικόπεδα, έκτιζε και πωλούσε σπιτάκια.

 

Αρχές του ’70, έκτισε την πρώτη πολυκατοικία του Καλησπέρα, στη Δασούπολη, παρά τα φώτα Καλησπέρα, από τις πρώτες που κτίστηκαν στην Κύπρο σε ύψος δέκα ορόφων. Κι ήταν εκείνη που αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της περιοχής κι έδωσε το όνομά της στα φανάρια και στη διασταύρωση.

 

Πηγή: 

www.polignosi.com

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image