Νεβίλ Neuville ή Neviles οικογένεια

Image

Μεσαιωνική οικογένεια ευγενών της Κύπρου. Μεταξύ των μελών της, τα γνωστότερα είναι:

 

Ιάκωβος ντε Νεβίλ: Ιππότης που έδρασε επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Ιανού (1398-1432). Πήρε μέρος στη μεγάλη μάχη της Χοιροκοιτίας κατά των Μαμελούκων που είχαν εισβάλει στην Κύπρο το 1426, όπου και σκοτώθηκε.

 

Ιωάννης ντε Νεβίλ: Ευγενής, στην υπηρεσία του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α' (1359-1369). Ο βασιλιάς Πέτρος του ανέθεσε το σημαντικό αξίωμα του βισκούντη (=αστυνόμου) της πρωτεύουσας Λευκωσίας, σ' αντικατάσταση του Ερρίκου ντε Γιβλέτ ή Γκιμπλέτ. Ο Πέτρος είχε έρθει σε ρήξη με την οικογένεια Γιβλέτ* που την εκδικήθηκε με διάφορους τρόπους. Μεταξύ άλλων, ανάγκασε την κόρη του Ερρίκου ντε Γιβλέτ, τη Μαρία ντε Γιβλέτ, να συνάψει ταπεινωτικό γάμο (αν και ευγενής, την πάντρεψε με ένα ράφτη) και διέταξε τον Ιωάννη ντε Νεβίλ να την βασανίσει, αναγκάζοντάς την να εργάζεται σε σκληρότατες εργασίες (σκάψιμο τάφρου και οικοδόμηση του πύργου Μαργαρίτα). Αργότερα, μετά τη δολοφονία του Πέτρου Α' (1369), ο Ιωάννης ντε Νεβίλ νυμφεύθηκε τη Μαρία ντε Γιβλέτ.

 

Ως βισκούντης της Λευκωσίας, ο Ιωάννης ντε Νεβίλ υπηρέτησε και υπό τον βασιλιά Πέτρο Β' (1369-1382), οπότε πήρε μέρος στον πόλεμο κατά των Γενουατών που είχαν εισβάλει στην Κύπρο το 1373-74. Μετά τον θάνατο του Πέτρου Β' (1382), ο Ιωάννης ντε Νεβίλ ήταν ένας από τους 13 ευγενείς που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του βασιλείου μέχρι την εκλογή και άφιξη στην Κύπρο (από τη Γένουα όπου εκρατείτο αιχμάλωτος) του νέου βασιλιά Ιακώβου Α' (1382-1398). Ο ντε Νεβίλ είχε υποστηρίξει θερμά την εκλογή του Ιακώβου Α', γι' αυτό και αργότερα τιμήθηκε από τον βασιλιά αυτό, διατηρώντας όχι μόνο το αξίωμα του βισκούντη, αλλά λαμβάνοντας ως δώρο και το χωριό Έξω Μετόχι. Οι Αμάτι και Φλώριος Βουστρώνιος αναφέρουν ακόμη ότι ο ντε Νεβίλ είχε πάρει και τον τίτλο του λόρδου της Καισαρείας.

 

Ο Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει ότι ο αδελφός του Παύλος Μαχαιράς ήταν γραμματικός στην υπηρεσία του Ιωάννη ντε Νεβίλ.