Πίττας Ανδρέας

Ο ιδρυτής της ΜΕΤΟΧΕΜΙ

Image

Ο Δρ Ανδρέας Πίττας είναι ο ιδρυτής της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Κύπρο.  Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 4 Απριλίου 1943. Είναι παντρεμένος με την Δωροθέα και πατέρας τριών παιδιών. Σπούδασε Ιατρική στο Γκρατς της Αυστρίας και του απονεμήθηκε o τίτλος του Ιατρού το 1968 από το Πανεπιστήμιο του Karl-Franz και κατέχει Διδακτορικό δίπλωμα. Επίσης κατέχει 

Μεταπτυχιακά στη Φαρμακολογία και Φαρμακευτική Ιατρική. Μελέτησε αργότερα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing. Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά.

 

 Μετοχεμί

Eίναι Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie Ltd και ιδρυτής της Κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας.  Ίδρυσε την Medochemie Ltd, το 1976, μια φαρμακευτική εταιρία παραγωγής γενόσημων φαρμάκων με σκοπό την παροχή προσιτής και υψηλής ποιότητας φαρμακευτικής αγωγής για κάθε άνθρωπο σε όλο τον κόσμο. 40 χρόνια αργότερα, η Εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και διαθέτει ένα αξιοζήλευτο χαρτοφυλάκιο προϊόντων γενικής χρήσης υψηλής ποιότητας. Τα προϊόντα παράγονται στις 13 εγκαταστάσεις παραγωγής που βρίσκονται στην Κύπρο, το Βιετνάμ και την Ολλανδία. Έχει ετήσιο κύκλο εργασιών πέριξ των €440 εκατομμυρίων και εκπροσωπεί το 28% του συνόλου εξαγωγών της Κύπρου.

 

Δημόσιος βίος

 Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και οργανώσεων του εξωτερικού όπως του British Association of Pharmaceutical Physicians, Faculty of Pharmaceutical Medicine of the Royal College of Physicians (U.K.), European Generic Medicines Association (Brussels) . Είναι επίσης Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου.

 Επίσης διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διαφόρων Κυπριακών Οργανισμών και Δημοσίων Εταιρειών. Μεταξύ αυτών ήταν η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου  Δυναμικού, το Cyprus International Institute of Management,  η Τράπεζα Κύπρου Λτδ, η Τράπεζα Αναπτύξεως, η CTC Ltd,  η C.C.C. Tourist Enterprises Ltd., η Stademos Hotels Ltd κ.α.

 Επιπρόσθετα,  διετέλεσε  για  σειρά  ετών, μέχρι  και  το  Μάιο  2000,  Πρόεδρος της

Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου και επανεκλέγηκε στην Προεδρία  το 2006. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας - ΟΕΒ.

Εξελέγη πρόσφατα ως ο πρώτος Επίτιμος Πρόεδρος ΟΕΒ για την συμβολή του στην Κυπριακή οικονομία.

Για τη συμβολή του στις Κυπρο-Ιταλικές σχέσεις ο Πρόεδρος της Ιταλίας του απένειμε, το 2007,τον τίτλο του Ταξιάρχου της Ιταλικής Δημοκρατίας (Commendatore Della Republica Italiana) και το 2012 την ύψιστη διάκριση του Μεγάλου Αξιωματούχου της Ιταλικής Δημοκρατίας ( L’Onorificenza Di Grande Ufficiale).

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λεμεσού τον ανακήρυξε ως  επίτιμο μέλος στις 29 Μαρτίου 2014 και στις 30 Ιουνίου 2014 τον τίμησε για την συνολική προσφορά του στην ιατρική της Κύπρου.

 

Στις 23 Απριλίου 2018 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β του απένεμε το Χρυσούν Παράσημον του Αποστόλου Παύλου, Ανώτατην Τιμητική Διάκριση για την συμβολή του στον επαναπατρισμόν του σπαράγματος ψηφιδωτού απεικονίζοντος τον Απόστολο Ανδρέα.

 

Στις 22 Οκτωβρίου 2018 αναγορεύθηκε ως Επίτιμος Διδάκτορας του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά του Ινστιτούτου Κύπρου.

 

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Εξαίρετη Προσφορά του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Ενδιαφέροντα: η θάλασσα, η παγκόσμια οικονομία, η μουσική μπαρόκ, η ιστορία, η ποίηση, η αρχαιολογία, η τέχνη κλπ.

 

Πηγή

1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

Φώτο Γκάλερι

Image