Σμένης Γιώργος

Ο απεσταλμένος του Αϊζενχάουερ στο Μακάριο

Image

Επιχειρηματίας. Ο Γεώργιος Σμένης γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1896 και πέθανε το 2003. Μετά το γυμνάσιο σπούδασε γεωλογία στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και ακολούθως πήρε PhD από το MIT  λίγο μετά το 1920.

 

Παντρεύτηκε την ελληνοαμερικανίδα  Κάκια Σμένη από την Πάτρα. Εργάστηκε στις ΗΠΑ ως ειδικός γεωλόγος, σύμβουλος και μέτοχος σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Έγινε ένας από τους πλουσιότερους κατοίκους στην Καλιφόρνια.

 

Το  1930  ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των πρώτων Ολυμπιακών στις ΗΠΑ στο Λος Άντζελες. Υπήρξε μέλος του Ρεπουπλικανικού Κόμματος και εκ των χρηματοδοτών του προέδρου Αϊζενχάουερ. 

 

Αποστολή

Το 1958 ο Πρόεδρός των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ , λίγο μετά την κρίση στο Σουέζ του ανέθεσε αποστολή να επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και να του μεταφέρει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ τάσσονταν εναντίον της  αποικιακής πολιτικής της Αγγλίας και ότι θα στήριζαν την Ανεξαρτησία της Κύπρου αν ο Μακάριος συμφωνούσε με αυτή την πρόταση.

 

Ο Σμένης το 1990 πούλησε στον Δήμο Λάρνακας το κτήμα του όπου σήμερα βρίσκεται το πολυώροφο πάρκινγκ του Δήμου επί της οδού Βαλσαμάκη.

 

 

Πηγές: 

  1. Αλέξης Μιχαηλίδης: Κάποτε στη Λάρνακα
  2. Διονύσης Μουσμούτης:  Αλέξη Μιχαηλίδη: Η Κύπρος κατά τη διάρκεια της Κρίσης του Σουέζ