Γιωργάλλας Μιχάλης

Υπουργός Άμυνας

Image

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας γεννήθηκε στον Μαραθόβουνο Αμμοχώστου στις 20 Οκτωβρίου 1968. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στους λοκατζήδες στην 31η Μοίρα Καταδρομών. Είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Πτυχίου (BSc) και Μάστερ (MSc) στη Χημική Μηχανική. Ειδικεύτηκε στα Συστήματα Διεθνών Προτύπων ISO και στην Πράσινη Ενέργεια από το ελληνικό Center for Renewable Energy Sources. Υπήρξε διαπιστευμένος ΕΞΥΠΠ Health and Safety στο Υπουργείο Εργασίας. Εργάστηκε σε συμβουλευτικές και διευθυντικές θέσεις σε εταιρίες και οργανισμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα με τις σπουδές του φοίτησε στο “Εργαστήρι Δημοσιογραφίας Θεσσαλονίκης” και συνεργάστηκε με ΜΜΕ στην Κύπρο και την Ελλάδα. Υπήρξε δραστήριο ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα. Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και του Κινήματος Αλληλεγγύη.

 

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου την περίοδο 2012 -2017 και Βουλευτής Αμμοχώστου την περίοδο 2016 – 2021. Κατά τη θητεία στη Βουλή υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και διετέλεσε μέλος στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Ι) Οικονομικών και Προϋπολογισμού, (ΙΙ) Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, (ΙII) Περιβάλλοντος, (IV) Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών. Επίσης υπήρξε μέλος σε διάφορες Ad Hoc Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και αναπληρωματικό μέλος της αντιπροσωπίας της κυπριακής βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ ενώ συμμετείχε σε πολλές αποστολές της Βουλής στο εξωτερικό.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας είναι νυμφευμένος με την Δρα Μαρία Παλαιομυλίτου και έχουν ένα γιό τον Άγγελο.

 

Διορίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στις 27 Φεβρουαρίου 2023. Στο πλαίσιο ανασχηματισμού που προέβη στις 8 Ιανουαρίου 2024, τον Γιωργάλλα αντικατέστησε ο Βασίλης Πάλμας.

 

Πηγή

Polignosi