Σιβιτανίδης Γεώργιος

Image

Δημοσιογράφος, πολιτευτής και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό περί το 1840 και πέθανε στην Ελλάδα το 1920. Γιος του Νικολάου Σιβιτανίδη, δημογέροντα της Λεμεσού, και της Φεβρωνίας, κόρης του επίσης δημογέροντα Ζαχαρία Αποστολίδη. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.  Έζησε για ένα διάστημα στην Αίγυπτο. Εργάστηκε στην εφημερίδα Μέμφις της Αλεξάνδρειας, την οποία ο ίδιος μετέτρεψε αργότερα (1872-1873) από εβδομαδιαία σε ημερήσια. Εξέδιδε επίσης το ημερήσιο δελτίο Τό Χρηματιστήριον.

 

Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου από το 1881 εργάστηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα Τηλέγραφος. Το 1887 ανέλαβε ο ίδιος την έκδοση της εφημερίδας αυτής.

 

Μετά τον νικηφόρο ελληνικό αγώνα και την προσάρτηση της Θεσσαλίας, εξελέγη βουλευτής Καλαμπάκας (1895), υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου. Είχε επίσης υπηρετήσει ως αξιωματούχος του Ελληνικού κράτους, και συγκεκριμένα ως νομάρχης Ευβοίας, νομάρχης Αχαΐας, νομάρχης Ηλείας και, τέλος, γενικός διοικητής της Θεσσαλίας.

 

Συγγραφέας του «πατριωτικοῦ δράματος ἐκ τῆς ἱστορίας τῆς Κύπρου εἰς πράξεις πέντε», με τίτλο Ἡ Κύπρος καί οἱ Ναΐται. Το έργο αυτό εξέδωσε στην Αλεξάνδρεια το 1869, κι ήταν το πρώτο του είδους του που εγράφη από Κύπριο. Το έργο ανεβάστηκε στην Αθήνα, αλλά και στην Κύπρο πολλές φορές από ερασιτεχνικούς θιάσους, κατά τα πρώτα βήματα του κυπριακού θεάτρου.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια