Αντωνίου Θωμάς

Πρώτος πρόεδρος του ΟΑΥ

Image

Ο πρώτος πρόεδρος  του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Ο Θωμάς Αντωνίου γεννήθηκε στη Μακράσυκα το 1970. Σπούδασε λογιστική και χρηματιστικά στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Λονδίνου μεταξύ των ετών 1991-1995. Διετέλεσε  γενικός διευθυντής της εταιρείας «Act Financial Research & Consulting ltd» και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), του Ομίλου Λαϊκού, του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας, της Εμπορικής Εταιρείας Αμμοχώστου και σε αριθμό άλλων επιχειρήσεων.

 

Στις 9 Ιανουαρίου 2013 επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, παρά τις αντιρρήσεις που διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Θωμάς Αντωνίου ορίστηκε ως ο πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

 

Στις 9 Ιανουαρίου 2018 επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη ανανεώθηκε  για μια ακόμα θητεία του κ. Αντωνίου.

 

ΓΕΣΥ

Ο ΟΑΥ έχει  την ευθύνη εφαρμογής και διαχείρισης του ΓεΣΥ ως Οργανισμός δημοσίου δικαίου. Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) μπήκε σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2019. Η α’ φάση του νέου συστήματος, που περιελάμβανε την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις, τέθηκε σε εφαρμογή, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μίας νέας εποχής στον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Σε ότι αφορά τη δεύτερη φάση, που σήμανε και την πλήρη εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, άρχισε την 1η Ιουνίου 2020. Οι εισφορές για τη δεύτερη φάση άρχισαν  να καταβάλλονται από την 1η Μαρτίου 2020.

 

Παραίτηση

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 ο κ Θωμάς Αντωνίου υπέβαλε την παραίτηση του από πρόεδρος του ΟΑΥ λόγω ασυμβίβαστου. Σύμφωνα με πόρισμα της Επιτροπής για το ασυμβιβαστο εντοπίστηκε ασυμβίβαστο για τον Θωμά Αντωνίου, σε σχέση με τη σύζυγο του, η οποία ήταν συμβεβλημένη με τον ΟΑΥ από τον Δεκέμβριο του 2020. Το θέμα προέκυψε μετά από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Πέτρο Αγαθαγγέλου, στο ΔΣ του ΟΑΥ, με όλα τα μέλη να θέτουν θέμα ασυμβίβαστου, ενώ μετά τις αντιδράσεις ο διορισμός ανακλήθηκε. Μετά τις καταγγελίες εναντίον Αγαθαγγέλου υποβλήθηκαν καταγγελίες εναντίον όλων των υφιστάμενων μελών του του ΔΣ του ΟΑΥ εξού και η παραίτηση του κ. Θωμά Αντωνίου.

 

 

Πηγή:

  • Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image