Γαβριηλίδης Τάκης

Image

Εκπαιδευτικός - Πολιτική . Ο Τάκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1945 στη Λάνια της επαρχίας Λεμεσού και πέθανε στις 9 Απριλίου 2023. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Λάνιας και αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, πραγματοποίησε σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε πτυχίο φυσικού. Στην πορεία ακολούθησαν και άλλες σπουδές. Αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επίσης από το Νομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Παντρεύτηκε τη Μαρίνα Σωκράτους και μαζί απέκτησαν 2 παιδιά, τον Νικόλα και την Τζορτζίνα.  

 

Καθηγητής

Στην Κύπρο εργάστηκε ως καθηγητής σε διάφορα Λύκεια και κυρίως στο Λανίτειο Γυμνάσιο. Από τη Μέση Εκπαίδευση αφυπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, ΟΕΛΜΕΚ το Δεκέμβρη του 2001 και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Φυσικών. Επιπλέον: 

 

  • Συνέγραψε βιβλία Φυσικής για μαθητές του Λυκείου, θετικής κατεύθυνσης, στο Υπουργείο Παιδείας.
  • Συμμετείχε ως υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων της Κύπρου σε Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής και Χημείας (Παρίσι Γαλλίας, Πίστμπουρκ και Ουάσιγκτον ΗΠΑ, Σάντμπερι Καναδά, Καμπέρα Αυστραλίας, Όσλο Νορβηγίας, Σόφια Βουλγαρίας, Αττάλεια Τουρκίας).
  • Συμμετείχε ως υπεύθυνος της ΟΕΛΜΕΚ σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, Εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά (Στοκχόλμη Σουηδίας, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Ταϋλάνδη, Ελλάδα)

 

Αλλες Δράσεις

Ο Τάκης Γαβριηλίδης διετέλεσε Οργανωτικός Γραμματέας του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, ΚΥΚΕΜ και επίσης Οργανωτικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστήμων. Εξελέγη από τη Σύγκλητο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για τρεις συνεχόμενες θητείες στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου.

 

 

Πολιτική

Ο Τάκης Γαβριηλίδης ασχολήθηκε ενεργά με την Πολιτική και υπήρξε από τα Ιδρυτικά στελέχη του ΔΗΚΟ ΤΟ 1976.  Συγκεκριμένα υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΚΟ και Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ στο Συμβούλιο Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Στις 3 Δεκεμβρίου 2013 με επιστολή του στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας. Στις 5 Φεβρουαρίου 2018 ο Τάκης Γαβριηλίδης μαζί με άλλα 11 στελέχη του ΔΗΚΟ συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Προέδρου του Μάριου Κάρογιαν αποβλήθηκαν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

 

Μαζί με άλλους διαγραφέντες υπήρξε  μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δημοκρατικής Παράταξης ΔΗΠΑ, όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση της. Η ΔΗΠΑ στις 8 Ιουνίου 2022 σε ειδική εκδήλωση του Πολιτικού της Συμβουλίου τίμησε τον Τάκη Γαβριηλίδη για τη διαχρονική πολιτική του συνεισφορά. 

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image