Γαλαταριώτης Σταύρος

Image

Επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Οκτώβριο του 1925 και πέθανε το Δεκέμβριο του 2000. Μαζί με τον αδελφό του ίδρυσαν την Εταιρεία George S. Galatariotis & Sons Ltd, συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχειρηματική παράδοση που είχε δημιουργήσει ο πατέρας τους Γεώργιος από το 1917.  

 

» Βλέπε Βίντεο: Σταύρος Γλαταριώτης 

 

Ο Όμιλος Εταιρειών Γαλαταριώτη ξεκίνησε το 1917, όταν ο Γιώργος Γαλαταριώτης έθεσε τα θεμέλια του Ομίλου με την ίδρυση μιας μικρής εμπορικής επιχείρησης. Από τότε η επιχείρηση αυτή έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες στην Κύπρο. Το 1947 ο Σταύρος Γαλαταριώτης μαζί με τον αδελφό του, δημιούργησαν την Εταιρεία George S. Galatariotis & Sons Ltd, η οποία υπήρξε και συνεχίζει να είναι η κινητήρια δύναμη του ομίλου μέχρι και σήμερα. Η Εταιρεία George S. Galatariotis & Sons Ltd αναμείχθηκε διαχρονικά σε πολλές επιχειρήσεις, όπως χαρουποβιομηχανίας, αλευροβιομηχανίας, επεξεργασίας φρούτων και κρεάτων και σε δραστηριότητες εμπορικών συναλλαγών, όπως στην εισαγωγή και διανομή οικοδομικών υλικών, ζάχαρης και άλλων ειδών τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων και άλλων. Επίσης, η Εταιρεία πρωτοστάτησε στην επιχείρηση ανάπτυξης γης. Η εταιρία από τις 7 Φεβρουαρίου 1952 είναι μέλος του ΕΒΕΛ.

 

Ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην ανέλιξη της Εταιρείας ήταν το 1969, όταν εξαγόρασε ολόκληρο το μετοχικό κεφάλαιο της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντου Λτδ, ιδιοκτήτριας Εταιρείας του Τσιμεντοποιείου στη Μονή. Τον επόμενο χρόνο η George S. Galatariotis & Sons Ltd πρωτοστάτησε στη μετατροπή της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντου Λτδ από ιδιωτική σε δημόσια. Το 1971 η τότε μεγαλύτερη Εταιρεία τσιμέντου στο κόσμο, η Holcim Group με βάση την Ελβετία, απέκτησε το 25% της επιχείρησης. Έκτοτε η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων Λτδ, μια από τις πιο οικονομικά εύρωστες εταιρείες στην Κύπρο, αποτελεί την κατ’ εξοχή οικονομική βάση του ομίλου. Το 2008 επήλθε συγχώνευση της Τσιμεντοποιάς Βασιλικού με την Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων. Η εταιρία Τσιμέντων έχει τερματίσει τη λειτουργία του τσιμεντοποιείου που διέθετε στη Μονή και σήμερα είναι μέτοχος στο Βασιλικό

 

Ο  Όμιλος Γαλαταριώτη, μέσω της George S. Galatariotis & Sons Ltd, προέβη σε σημαντική αναδόμηση των δραστηριοτήτων του. Ο Όμιλος έχει εισέλθει σε διάφορους τομείς της Οικονομίας και έχει εξέλθει από άλλους όταν θεώρησε ότι ο κύκλος τους είχε ολοκληρωθεί. Σήμερα η George S. Galatariotis & Sons Ltd παραμένει η ιθύνουσα Εταιρεία του Ομίλου Γαλαταριώτη, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως σε τρείς τομείς της οικονομίας: ανάπτυξης γης και ακινήτων, παραγωγής τσιμέντου και συναφών αδρανών υλικών, ξενοδοχείων και τουρισμού.

 

Ο Σταύρος Γαλαταριώτης υπήρξε επι σειρά ετών πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, επί των ημερών του, το 1987 η Cyprus Airways προχώρησε στην αγορά  των γαλλικών Airbus. 

 

» Βλέπε Βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ

 

Υπήρξε επίσης δραστήριο μέλος του ΕΒΕΛ της ΟΕΒ και μέλος συμβουλίων πολλών ημικρατικών οργανισμών κυρίως επί εποχής του προέδρου Σπύρου Κυπριανού με τον οποίο είχε προσωπική φιλία.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image