Ποσκώτης Σταύρος

Ο πρώτος τομεάρχης ΕΟΚΑ Λάρνακας

Image

Πολιτικός, από τα πρώτα στελέχη της ΕΟΚΑ, πρόεδρος της ΠΕΟΝ.

 

Ο Σταύρος Ποσκώτης γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 17 Δεκεμβρίου του 1921. Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1992.

 

Το 1952 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τον κάλεσε να αναλάβει Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟΝ (Παγκύπρια Εθνική Οργάνωση Νεολαίας), που αποτέλεσε την πρόδρομο οργάνωση της ΕΟΚΑ. Την ίδια χρονιά, ο Μακάριος τον κάλεσε σε συνάντηση με τον Διγενή, κατά την οποία συζητήθηκαν οι δυνατότητες ένοπλου αγώνα. Ήταν ένα από τα πρώτα μέλη της ΕΟΚΑ.

 

Με την έναρξη του αγώνα, ο Σταύρος Ποσκώτης ήταν ο πρώτος τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Λάρνακας. Ήταν ακόμα υπεύθυνος για την οργάνωση δικτύου πληροφοριών και ειδικών ομάδων στη Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο, για πράξεις δολιοφθοράς στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Δεκέλειας. Συνελήφθη από τους Άγγλους την 1η Απριλίου 1955 και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου καταδικάστηκε σε εννιά χρόνια φυλάκιση. Παρέμεινε στις κεντρικές φυλακές στη Λευκωσία και στη συνέχεια αρχές Αυγούστου του 1958, μαζί με άλλους τέσσερις κρατουμένους, μεταφέρθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Περθ της Σκωτίας. Όπως διηγόταν, πριν τους εγκλείσουν στη φυλακή, τους είχαν βάλει σ’ ένα γυάλινο κλουβί σε δημόσια θέα με μια ταπέλα που γνωστοποιούσε στους περαστικούς την ιδιότητα των φυλακισμένων. Η ταπέλα έγραφε: Cypriot Terrorists. Με τη γενική αμνηστία που δόθηκε στους πολιτικούς κατάδικους το Μάρτη του 1959, επέστρεψε στην Κύπρο. Από την παραμονή του στις φυλακές κλονίστηκε σοβαρά η υγεία του, με επακόλουθο να “αποκτήσει” σακχαρώδη διαβήτη.

 

Με τη λήξη του αγώνα ανέλαβε Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας του ΕΔΜΑ (Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Αναδημιουργίας). Λίγο αργότερα έγινε μέλος του Πατριωτικού Μετώπου με το Γλαύκο Κληρίδη και το Νίκο Κόση για να λάβουν μέρος στις πρώτες Βουλευτικές Εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 31 Ιουλίου 1960. Έτσι εξελέγη Βουλευτής. Επανεξελέγη Βουλευτής το 1970 με την Προοδευτική Παράταξη. Παρέμεινε στο βουλευτικό αξίωμα έως το 1981.

Ο Σταύρος Ποσκώτης έλαβε μέρος στο πρώτο Εθνικό Συμβούλιο που κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στις 21 Ιανουαρίου 1975. 

 

Συνεδρίαση Εθνικού Συμμβουλίου

Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ

 

Σ’ όλο το διάστημα της βουλευτικής του δράσης δρούσε αποτελεσματικά χωρίς προσπάθεια αυτοπροβολής.  Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης του μετέπειτα Δημοκρατικού Κόμματος με τον Σπύρο Κυπριανού και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του, από το 1978 έως το 1988, οπότε αποχώρησε για λόγους υγείας. Είχε ενεργό στην εκλογή του Σπύρου Κυπριανού στην προεδρία της Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1983 ήταν μάλιστα ένας από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια της ανακήρυξης του στην Πλατεία Ελευθερίας.

 

Εκλογή Σπύρου Κυπριανού

Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ 

 

Ο Σταύρος Ποσκώτης πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1992 σε ηλικία 70 ετών. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην πατρίδα και στην πολιτική ζωή του τόπου. Υπήρξε άνθρωπος αρχών και χαμηλών πολιτικών τόνων γι αυτό είχε και το σεβασμό όλων.  Ήταν μια πολιτική προσωπικότητα με έντονα τα στοιχεία της απλότητας, της εργατικότητας και της ευπρέπειας. Η πόλη του η Λάρνακα τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στο δρόμο όπου βρίσκεται το σπίτι του.

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image