Ντουρντουράν Αλπάυ Αιpay Durduran

Image

Τουρκοκύπριος πολιτικός. Γεννήθηκε  στο  χωριό  Άρτεμη της  επαρχίας Αμμοχώστου το 1942. Σπούδασε μηχανολογία στην Κωνσταντινούπολη και πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 εργαζόταν σε ελληνοκυπριακά εργοστάσια.    

 

Μαζί  με άλλους ίδρυσε, το 1976, το κεντροαριστερό Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, του  οποίου διετέλεσε  πρόεδρος μέχρι  το 1983, οπότε  αντικαταστάθηκε  από  τον  Ισμαήλ Μποζκούρτ. Αργότερα ο Ντουρντουράν αποχώρησε από το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης και ίδρυσε, το 1989, το κόμμα  Νέα  Κύπρος, του  οποίου υπήρξε ο πρώτος ηγέτης. Το κόμμα αυτό, που κινείται στον χώρο της κεντροαριστεράς, επικρίνει έντονα το κατοχικό καθεστώς και την εξάρτησή του από την Τουρκία, καθώς και τις επεμβάσεις της Άγκυρας σε όλους τους τομείς της ζωής στα κατεχόμενα. Επικρίνει επίσης την ανατροπή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, με τη μαζική μεταφορά Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα.

 

Η Νέα Κύπρος συμμετείχε, από το 1998 έως το 2002 σε συνασπισμό με άλλα κόμματα, σχηματίζοντας το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, στο οποίο ο Αλπάυ Ντουρντουράν ήταν Γενικός Γραμματέας. Από το 2002, η Νέα Κύπρος επανήλθε στην αυτοτέλειά της και ο Ντουρντουράν είναι Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος.

 

Λόγω  των  απόψεών  του, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός  έχει καταστεί επανειλημμένα  στόχος τρομοκρατικών ενεργειών στα κατεχόμενα. Έγιναν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της κατοικίας του και του αυτοκινήτου του, ενώ ερρίφθησαν και πυροβολισμοί εναντίον του οικήματος του κόμματός του.