Μαυρονικόλα Ρούλα

Image

Συνδικαλίστρια. Η Ρούλα Μαυρονικόλα  γεννήθηκε στον Καραβά στις 16 Ιουλίου 1957. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως συνδικαλίστρια και είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης.

 

Ήταν ιδρυτικό στέλεχος της φοιτητικής παράταξης Αγώνας.  Την περίοδο 1981-1990 ήταν μέλος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ. Την περίοδο 1990-1999 ήταν μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Λευκωσίας-Κερύνειας. Επιπλέον, ήταν οργανωτική γραμματέας της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης την περίοδο 1987-1999 και πρόεδρός της από το 1998. Το 1990 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ ενώ το 1999 έγινε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κινήματος. Το 2000 έγινε υπεύθυνη της Θεματικής Ισότητας Οικογένειας και Παιδιού της ΕΔΕΚ και μέλος της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.  Το 2005 έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου. Είναι  μέλος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του Παγκύπριου Αντιναρκωτικού Συνδέσμου και του συνδέσμου Cαns for Kids.

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευ

τής στις βουλευτικές εκλογές του 2006 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-Ε.Δ.Ε.Κ. για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Ήταν  μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.

 

Είναι νυμφευμένη με τον Κυριάκο Μαυρονικόλα και έχει δύο γιους.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).