Μπερμπέρογλου Μιτχάτ Αχμέτ

Image

Τουρκοκύπριος πολιτικός. Γεννήθηκε στις 8 Μαίου 1921 στη Λεμεσό. Πέθανε στις 4 Απρίλιου 2002.  Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση του στο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού. Ακολούθως φοίτησε στο τουρκικό γυμνάσιο Κύπρου στη Λευκωσία. Με την αποφοίτηση του,  ξέσπασε ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος μεταξύ του 1940-45. Μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου πήγε στην Τουρκία για τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επέστρεψε  στην Κύπρο αφού ολοκλήρωσε τη νομική του εκπαίδευση στο Middle Temple του Λονδίνου και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος στη Λεμεσό τον Μάρτιο του 1952 με τον τίτλο "Barrister-at Law".

Ο Ahmet Mithat Berberoğlu υπηρέτησε την τουρκική κοινότητα σε όλη την Κύπρο από το 1952 έως το 1957 ως Αντιπρόεδρος των Τουρκοκυπριακών Θεσμών. Κέρδισε τις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 1953 και εργάστηκε στο Μικτό Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού κατά την περίοδο 1953-57.

 Εισήλθε στην 1η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ως βουλευτής Κερύνειας στις βουλευτικές εκλογές του 1960, και εργάστηκε ως μέλος των επιτροπών  Νομικών και Προϋπολογισμού. Ήταν επίσης   Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών-Δημοσίων Έργων μέχρι το τέλος του 1963.

Ήταν από τους ιδρυτές του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (24 Μαϊου 1970), του οποίου διετέλεσε πρώτος πρόεδρος από το 1970 που ιδρύθηκε, μέχρι το 1976 που ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος ο Οζγκέρ Οζγκιούρ. Το Κόμμα αυτό ιδρύθηκε από τον Μπερμπέρογλου και άλλους δυσαρεστημένους με την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς Τουρκοκυπρίους και ήταν το μόνο οργανωμένο τουρκοκυπριακό πολιτικό κόμμα που υφίστατο πριν από την τουρκική εισβολή του 1974. Η ίδρυση του κόμματος είχε μεγάλη απήχηση στις τουρκοκυπριακές μάζες. Το 1973, στις «εκλογές» για την ανάδειξη αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, που θα διεξάγονταν μεταξύ των Τουρκοκυπρίων, ο Μπερμπέρογλου επεδίωξε να κατέλθει ως ανθυποψήφιος του Ραούφ Ντενκτάς. Ασκήθηκαν όμως τρομερές πιέσεις πάνω του, τόσο από την εξτρεμιστική τουρκοκυπριακή ηγεσία, όσο και από τους Τούρκους στρατιωτικούς στην Κύπρο. Ο Μπερμπέρογλου εκλήθη στην τουρκική πρεσβεία και είχε συνάντηση με τον Τούρκο στρατιωτικό διοικητή Μπαϊρακτάρ, ο οποίος, προτάσσοντας εναντίον του και πιστόλι, τον απείλησε ανοικτά να μη κατέλθει στις «εκλογές». Παρ’ όλα αυτά, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός επέμεινε στην απόφασή του. Το τουρκοκυπριακό, όμως, καθεστώς τον έθεσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό κι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεκλογική του εκστρατεία.

 

Ο Μπερμπέρογλου εργάστηκε ως πρόεδρος Τουρκοκυπριακών συλλόγων, όπως η Τουρκική Αθλητική Λέσχη Λεμεσού (LTSK), η Τουρκική Ένωση Doğan (DTB) και η Yenicami Ağdelen (YAK) στη Λευκωσία για χρόνια και είναι ένας από τους ιδρυτές της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ο Μπερμπέρογλου διετέλεσε επίσης πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «Δικηγορικού Συνδέσμου». Ήταν, εξάλλου, ο μόνος Τουρκοκύπριος που διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών μετά την τουρκική εισβολή του 1974.