Τσολάκης Κώστας

Συγγραφέας

Image

Γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1934 στο Παραλίμνι. Φοίτησε στο Α' Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου (1947). Μετά την αποφοίτηση του από το δημοτικό σχολείο, εργάστηκε στις γεωργικές εργασίες του πατέρα του, μέχρι το 1970.

 

Στη συνέχεια εργάστηκε για μερικά χρόνια στις αποθήκες της Συνεργατικής στο Βαρώσι και μετά την εισβολή στη Λάρνακα και Λευκωσία.

 

Μετά το 1980 άρχισε ν' ασχολείται με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι νυμφευμένος με την Ελένη Μιχαήλ Αναγιωτού από την Ευρύχου, με την οποίαν απέκτησε τρία παιδιά, την Εύα, τον Μιχάλη και την Λουΐζα.

 

Λάτρης των γραμμάτων και της ιστορίας ασχολείται με την έρευνα και ειδικά με την έρευνα γύρω από τη γενέτειρά του, το Παραλίμνι. Στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Βηματισμοί στο Παραλίμνι του χθες» κάνει μια ιστορική αναδρομή και στο δεύτερο «Το γενεαλογικό δένδρο του Παραλιμνίου» καταγράφει και διασώζει τις ρίζες των οικογενειών του Παραλιμνίου συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της λαογραφίας του τόπου.

 

Το τρίτο του βιβλίο με τίτλο «Λεύκωμα Παραλιμνίου στον 20όν αιώνα» κυκλοφόρησε το 2009 από τις Εκδόσεις Επιφανίου και αποτελεί ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο καθώς παρουσιάζει σπάνιο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό για το Παραλίμνι και τους Παραλιμνίτες. Φωτογραφίες που απεικονίζουν στιγμές της πολιτιστικής, εκλλησιαστικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής ιστορίας της μεγάλης κωμόπολης της επαρχίας Αμμοχώστου.

 

Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Οι ποιητάρηδες του Παραλιμνίου», συγκεντρώνει και διασώζει το σύνολο της ποιητικής παραγωγής της γενέτειράς του.

 

 

Πηγές:

  1. Λεύκωμα Παραλιμνίου στον 20όν αιώνα, Κώστας Τσολάκης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία, 2009
  2. Συνέντευξη με τον ίδιο τον συγγραφέα, 21 Αυγούστου 2022.