Παπαδόπουλος Ανδρέας

Ο πρώτος υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου

Image

Πρώην υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 12 Ιουνίου 1922. Πέθανε το 2009.  Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Λεμεσού σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πήρε δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε για τρία χρόνια στην Ελλάδα. Στις Βουλευτικές Εκλογές του 1960 εξελέγη βουλευτής Λεμεσού με το Πατριωτικό Μέτωπο.

 

Στις 16 Αυγούστου 1960 διορίστηκε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην πρώτη κυβέρνηση της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τις αρχές του 1966. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 διετέλεσε πολιτικός κρατούμενος από τις 11 Φεβρουαρίου 1956 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 1959.

 

Η ζωή και το έργο του

 

Γιος αρτοποιού, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 12 Ιουνίου 1922. Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού, όπου ξεχώρισε για τις επιδόσεις του, και έπειτα στην ηλικία των 17, μετακόμισε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Ο πόλεμος όμως τον έφερε πίσω στην Κύπρο. Η άπταιστη γνώση των αγγλικών, που είχε αποκτήσει από τα μαθητικά του χρόνια διαβάζοντας τον «Ιβανόη» του Walter Scott, του επέτρεψαν να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός εξ αποστάσεως στο Βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανικής Τεχνολογίας του Λονδίνου. Απέκτησε το δίπλωμά του σε τέσσερα χρόνια και ξεκίνησε να εργάζεται ως τεχνικός βοηθός στο Τμήμα Δημοσίων Έργων στη Λεμεσό. Το 1946, η επιθυμία του για σπουδές τον έφερε ξανά στην Αθήνα, όπου πέρασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μετά το δεύτερο πτυχίο του στην Υδραυλική και Διαχείριση Υδάτων, που απέκτησε το 1951, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως είχε σχεδιάσει.

 

Παρέμεινε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός, συγκεκριμένα στον σχεδιασμό υδροηλεκτρικών και αρδευτικών συστημάτων για τα φράγματα στον Πηνειό της Ηλείας και στον Ταυρωπό. Ανέλαβε επίσης μια υδρολογική έρευνα και τον έλεγχο άρδευσης για μία σειρά νέων κατασκευών στον ποταμό Ευφράτη στο Ιράκ. Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1954, ξεκίνησε να αναλαμβάνει έργα στην πατρίδα του, όπου παρείχε συμβουλές και στο τοπικό Γραφείο Μηχανικών. Πέρα από τις γνώσεις του στην υδραυλική, η εμπειρία του απαιτούσε άριστη κατανόηση του οπλισμένου σκυροδέματος, του νέου και περιζήτητου υλικού των μεταπολεμικών κατασκευών. Ακολουθώντας τη βιβλιογραφία της εποχής του, συνέχισε την επιμόρφωσή του μέσα από τα βιβλία.

 

Στο γραφείο του είχε πάντα διαθέσιμες διάφορες δημοσιεύσεις, όπως το «Il Cemento Armato» του Luigi Santarella, το «The Fabric of Modern Buildings» του E. G. Warland, το «The Design of Shells» του Albin Chronowicz, και το «Barrel Vault Roofing» της Twisteel Reinforcement Ltd., το οποίο πραγματευόταν τη χρήση θόλων από οπλισμένο σκυρόδεμα.

 

«Έλληνας στην εθνικότητα, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των Κυπρίων», όπως αυτοπεριγραφόταν στα 30 του χρόνια, ξεκίνησε επίσης και την πολιτική του δράση στην Κύπρο, με στόχο την ανεξαρτησία του νησιού.

 

Τον Δεκέμβριο του 1956 συνελήφθη από τους Βρετανούς και φυλακίστηκε στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς, όπου παρέμεινε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1959. Ο φίλος και συνάδελφός του, αρχιτέκτονας Φοίβος Πολυδωρίδης, τον επισκεπτόταν συχνά και του μετέφερε σχέδια για υπολογισμούς και μελέτες, ώστε να συνεχίσουν να συνεργάζονται.

 

Βλέπε λήμμα: Κοκκινοτριμιθιά κρατητήριο

 

Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας τους ήταν το εργοστάσιο της Coca-Cola στη Λεμεσό, το οποίο ανατέθηκε από ιδιώτη εργολάβο. Το συγκρότημα περιλάμβανε τον κύριο χώρο με την εντυπωσιακή καμάρα από οπλισμένο σκυρόδεμα, σχεδιασμένη από τον Παπαδόπουλο. Ονόμασαν το γραφείο τους «Τέκτων». Η αποθήκη χαρουπιών αποτέλεσε το αποκορύφωμα της συνεργασίας τους.

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, ο Παπαδόπουλος εξελέγη βουλευτής με το Πατριωτικό Μέτωπο στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Ωστόσο, πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, στις 16 Αυγούστου 1960, διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην Κυβέρνηση του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Μετά την παραίτησή του στις 20 Απριλίου 1966, ο Παπαδόπουλος ανέλαβε το ρόλο Αρχιμηχανικού στο φράγμα της Γερμασόγειας, ένα σημαντικό χωμάτινο έργο ύψους 50 μέτρων κοντά στη Λεμεσό που ολοκληρώθηκε το 1968. Τα επόμενα χρόνια, ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την επίβλεψη έργων στην Κύπρο, το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Οι θρυλικές αποθήκες χαρουπιών μεταμορφώνονται στο PSI Foundation

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image