Πασχαλίδης Πασχάλης

Image

Ο Πασχάλης Πασχαλίδης ήταν Ελληνοκύπριος Πολιτικός. Διετέλεσε με υπόδειξη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Υπουργός Εμπορίου της μεταβατικής Κυβέρνησης πριν την Ανεξαρτησία της Κύπρου στις 16 Αυγούστου 1960.  Το 1993 διεκδίκησε τις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, έχοντας ως ανθυποψηφίους το Γλαύκο Κληρίδη και το Γιώργο Βασιλείου.

 

Γεννήθηκε το 1929 στο Πραστειό Αμμοχώστου. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Λονδίνο.  Πέθανε στις 18 Ιουνίου 2008.

 

Την περίοδο 1952-54 εργάστηκε στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρία (ΕΜΕ). Όταν η ΕΜΕ κληροδοτήθηκε στην Κυπριακή Εκκλησία το 1954 προσελήφθη ως Γραμματέας της Εθναρχίας. Ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ.

 

Επιπρόσθετα, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ). Κατά τη διάρκεια της θητείας του ιδρύθηκε η Ελληνική Τράπεζα (1975) με κύριο μέτοχο την Εκκλησία της Κύπρου.

Ανάμεσα στις  εξηρτημένες από την ΕΜΕ εταιρείες σημαντικότερες είναι η Τσιμεντοποιία Βασιλικού, η Εταιρεία ΚΕΟ και η Κυπριακή Εταιρεία Κονσερβοποιίας. Συνδεδεμένες εταιρείες είναι οι Ελληνικές Χημικές Βιομηχανίες, η Ελληνική Τράπεζα και η Hitachi - Hellenic. Το συγκρότημα, το οποίο ανήκει στην ελληνική κοινότητα της Κύπρου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυπριακή οικονομία. 

 

Υπουργός της Μεταβατικής

 Ως μέλος της μεταβατικής Επιτροπής τον Απρίλιο του 1959 είχε ως στόχο να καταρτίσει σχέδια προσαρμογής και αναδιοργάνωσης της κυβερνητικής μηχανής για τη μεταβίβαση της εξουσίας από την αποικιοκρατική κυβέρνηση στην ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας θέση προσωρινής κυβέρνησης. Ο Πασχάλης Πασχαλίδης ανέλαβε το Εμπορίου και Βιομηχανίας για την περίοδο 2 Απριλίου 1959 - 15 Αυγούστου 1960.

 

Υποψήφιος στις Προεδρικές 

Διεκδίκησε το αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 1993, ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ που δημιούργησαν το (Μέτωπο Για την Κύπρο, ύστερα από πρωτοβουλία της Εκκλησίας. Δεν  κατάφερε να περάσει στον β΄ γύρο και αποκλείστηκε.

 

» Βλέπε Βίντεο - 1993 Ο Πασχαλίδης στις Προεδρικές

 

Στο Β γύρο πέρασαν οι Γιώργος Βασιλείου και Γλαύκος Κληρίδης. Στην προεδρία εξελέγη ο Γλαύκος Κληρίδης με διαφορά 2176 ψήφων, όταν ο Πασχάλης Πασχαλίδης τον υποστήριξε στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Φώτο Γκάλερι

Image