Βασιλείου Ανδρούλα

Image

Διετέλεσε επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008 μέχρι το 2014. Γεννήθηκε το 1943 στην Πάφο. Σπούδασε νομικά στο Middle Temple Inn of Court του Λονδίνου (1961-1964) και Διεθνείς Σχέσεις στο London Institute of World Affairs (1964-1966). Άσκησε τη νομική στην Κύπρο για 20 χρόνια (1968-1988). Κατ’ αυτή την περίοδο υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της Chartered Standard Bank και, αργότερα, της Τράπεζας Κύπρου. Ήταν, επίσης, στο Διοικητικό Συμβούλιο πολλών δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών.

 

Σταμάτησε την άσκηση της νομικής το 1988, όταν ο σύζυγός της Γιώργος Βασιλείου * εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε για πολλά χρόνια ενεργά αναμεμειγμένη στο έργο του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου για τρεις συνεχόμενες θητείες. Το 1991, εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών και επανεξελέγη σ’ αυτή τη θέση για δύο ακόμα θητείες. Κατά την 50ή επέτειο της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών διορίστηκε, από το γενικό γραμματέα Boutros Boutros Ghali, ως μέλος της επίλεκτης διεθνούς ομάδας για τους παγκόσμιους εορτασμούς αυτής της σημαντικής επετείου. Όταν έληξε η προεδρία της στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων των Ηνωμένων Εθνών, εξελέγη ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Το 1996 εξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών, θέση στην οποία επανεξελέγη για δύο θητείες.

 

Το 1996 εξελέγη μέλος της κυπριακής Βουλής, αντιπροσωπεύοντας το Κίνημα των Ελευθέρων Δημοκρατών, και το 2001 επανεξελέγη για δεύτερη θητεία. Διετέλεσε μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου και ΕΕ. Ήταν, επίσης, ένας από τους αντιπροσώπους του Κυπριακού Κοινοβουλίου στη Συνθήκη για το Μέλλον της Ευρώπης (2001-2003). Διετέλεσε, επιπρόσθετα, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος (ELDR) (2001-2006) και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φιλελευθέρων Γυναικών. Το 2002, η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου διόρισαν την Ανδρούλα Βασιλείου πρόεδρο του Συμβουλίου του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.

 

Τον Φεβρουάριο του 2008 η Ανδρούλα Βασιλείου διορίστηκε Επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, σε διαδοχή του Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Από το 2010 μέχρι το 2014 διορίστηκε Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας.