Εργκούν Ολγκιουν Ergün Olgun

Τουρκοκύπριος Διαπραγματευτής στο Κυπριακό

Image

Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας, αποφοίτησε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής το 1968. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Διοίκηση και τις Επιστήμες της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο George Washington το 1971.

 

Εργάστηκε στη Συμβουλευτική Ανθρώπινου Δυναμικού στην Τουρκοκυπριακή Διοίκηση, στην Κυπριακή Διοίκηση ΕΒΚΑΦ  ως Επόπτης Διοικητικών Υποθέσεων και στο Κυπριακό Κέντρο Παραγωγικότητας ως εκπαιδευτής στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Εργάστηκε ως διευθυντής σε ιδιωτική εταιρεία στη Λιβύη και την Αγγλία μεταξύ 1975 και 1978. Αφού επέστρεψε στο νησί το 1978, άρχισε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και εμπορικός σύμβουλος, καθώς και να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στα κυπριακά προγράμματα του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ. Από το 1988 έως το 1993 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο το "Στρατηγικό Σχεδιασμό".

 

Το 1994, διορίστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του λεγόμενου Προέδρου Ραούφ Ντενκτάς για Πολιτικές Υποθέσεις και Έρευνα και  το 1998 διορίστηκε λεγόμενος Υφυπουργός της Προεδρίας της λεγόμενης ΤΔΒΚ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εργάστηκε ως τεχνικός συντονιστής στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό. Έδωσε διαλέξεις σχετικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Κύπρου και τις τεχνικές διαπραγμάτευσης στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου και στο Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής.

 

Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό μετά την υποβολή του Σχεδίου Λύσης Ανάν που διεξήχθησαν την περίοδο 2001-2004  συνοδεύοντας τον Rauf R. Denktaş στο Μπούργκενστοκ. Στο τέλος της θητείας του Rauf R. Denktaş το 2005, ο κ. Olgun εγκατέλειψε επίσης το αξίωμά του.

Ήταν πρώην Γενικός Συντονιστής της Ομάδας Σκέψης Besparmak στη Βόρεια Κύπρο για δύο θητείες.

 

Μετά την εκλογή του Derviş Eroğlu ως λεγόμενου προέδρου της Κατεχόμενης Κύπρου το 2010, συμμετείχε στη Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διαπραγματευτική Διαδικασία. Διορίστηκε ως Διαπραγματευτής τον Οκτώβριο του 2014 και συνέχισε αυτό το καθήκον μέχρι τη λήξη των καθηκόντων του Derviş Eroğlu τον Απρίλιο του 2015.


Μετά την εκλογή του Ersin Tatar στη θέση του λεγόμενου Προέδρου, διορίστηκε ως Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό  την 1η Νοεμβρίου 2020.

 

Αρθρα

M. Ergün Olgun έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με την Κυπριακή κρίση και τη Διαπραγματευτική Διαδικασία. Το άρθρο του με τίτλο "Οι υδρογονάνθρακες θα καθορίσουν το πολιτικό μέλλον της Κύπρου" και δημοσιεύτηκε από το ιταλικό "Istituto Affari Internazionali" (Οκτώβριος 2019) και το βιβλίο του με τίτλο "Kıbrıs Müzakere Süreci Seyir Defteri" και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Efil (Άγκυρα, 2020) είναι από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image