Λοϊζου Φίλιππος

Image

Γεννήθηκε στο χωριό Γαλάτα Σολέας στις 14 Νοεμβρίου 1894. Υπήρξε  για πολλές δεκαετίες από τους πρώτους και  ένας από τους  σημαντικότερους πρωτομάστορες και εργολάβους στην κατασκευή εκκλησιών, σχολείων  και αρχοντικών σε πολλά μέρη της Κύπρου. Από το 1912 μέχρι το 1916 ασχολήθηκε με την τέχνη του οικοδόμου, στην αρχή ως μαθητευόμενος και στη συνέχεια ως επαγγελματίας. Το 1919 έγινε εργολάβος οικοδομών, γεγονός αξιοσημείωτο καθότι κατά την περίοδο μέχρι το 1930 στην Κύπρο υπήρχαν πολύ λίγοι εργολάβοι.

Μεταξύ των έργων που έχει κτίσει είναι το δημοτικό σχολείο Γαλάτας το 1919, αρχικά ως Παρθεναγωγείο. Κτίστηκε με έξοδα του ιερομόναχου Φιλόθεου και προς τιμή του ονομάστηκε «Φιλοθέϊον».  Το 1976 κτίστηκε το σημερινό σύγχρονο σχολικό κτίριο, έργο της εργοληπτικής εταιρείας «Φίλιππος Λοϊζου Λτδ» και έχει το όνομα του δωρητή του «Παναρέτειο Δημοτικό Σχολείο Γαλάτας».

Ο Λοϊζος Φιλίππου πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ελληνικής Σχολής Σολέας της οποίας υπήρξε Μέγας ευεργέτης, ανήγειρε και ίδρυσε βιβλιοθήκη, αίθουσα μουσικής και μεγάλη αίθουσα τελετών. Εξελέγη αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας από το 1961 μέχρι το θάνατό του το 1994.

Για την πλούσια κοινωνική προσφορά του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις.  Ο  Λοϊζου είχε προσφέρει πάρα πολλά τόσο στην γενέτειρά του Γαλάτα όσο και στη Σολιά. Οι δωρεές του σε κοινωφελή έργα, η αγάπη του και η οικονομική υποστήριξή του για υλοποίηση εκπαιδευτικών έργων, τον έκαναν να ξεχωρίζει στην περιοχή της Σολέας. 

Το 1986 έκτισε στην πλατεία του χωριού του μια πετρόκτιστη βρύση η οποία είναι γνωστή ως "η βρύση του μάστρε Φίλιππου".
Είναι πατέρας των γνωστών αρχιτεκτόνων «Αδελφοί Φιλίππου».

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image