Χριστοδουλίδης Νίκος

Ο όγδοος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Ο όγδοος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την 1η Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του  β' γύρου των προεδρικών εκλογών στις 12 Φεβρουαρίου 2023, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε ποσοστό 51.97% έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έλαβε ποσοστό 48.03%.

 

Βλέπε Βίντεο: Ομιλία Νίκου Χριστοδουλίδη μετά την εκλογή του

 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Κύπρου από την 1η Μαρτίου 2018 αντικαθιστώντας τον Ιωάννη Κασουλίδη, επί δεύτερης πενταετίας διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Υπηρέτησε ως Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη διακυβέρνηση Αναστασιάδη από τις 11 Απριλίου 2014 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 σε αντικατάσταση του Χρίστου Στυλιανίδη ο οποίος ανέλαβε Επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σπουδες  

Ο Νίκος Χριστοδουλιδης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973, στη Γεροσκήπου της Πάφου. Είναι γιός του Φοίβου Χριστοδουλίδη και της Κατερίνας Χαρίλαου Σεημένη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, μετέβη στις ΗΠΑ για σπουδές. Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Διπλωματικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Είναι νυμφευμένος με την διπλωμάτιδα Φιλίππα Καρσερά και πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, της Ιωάννας, της Αικατερίνης, της Δέσποινας και της Φοίβης.

 

Καριέρα  

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2013. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, Εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Διευθυντής του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Πριν από τον διορισμό του ως Υπουργός Εξωτερικών την 1η Μαρτίου 2018, υπηρέτησε ως Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018).

 

Διετέλεσε Λέκτορας και Συνεργάτης σε θέματα έρευνας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948 – 1978» (2009) και «Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977 – 1988» (2013). Έχει επίσης αρθρογραφήσει εκτενώς, τόσο σε διεθνή επιστημονικά έντυπα όσο στον εγχώριο και διεθνή Τύπο.

 

Παραίτηση

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης με σκοπό τη διεκδίκηση των Προεδρικών εκλογών του 2023 υπέβαλε την  παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών στις 9 Ιανουαρίου 2022. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προέβη στην κίνηση αυτή δύο μέρες μετά την έκκληση Αβέρωφ Νεοφύτου να προσέλθει στην εσωκομματική διαδικασία για εκλογή νέου Προέδρου του ΔΗΣΥ ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος του Κόμματος στις Προεδρικές Εκλογές. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η ηγεσία του ΔΗΣΥ και ότι είναι πρόωρη η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Κόμματος ένα χρόνο πριν τις Προεδρικές του 2023. Υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία έγινε δεκτή και τέθηκε σε ισχύ από τις 11 Ιανουαρίου. Σε κατοπινότερο στάδιο διευκρίνισε ότι επιθυμεί να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος για να έχει και τη στήριξη και άλλων κομμάτων, πέραν του ΔΗΣΥ

 

Για την προεδρία

Στις 12 Μάιου 2022 ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξάγγειλε την υποψηφιότητα του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Βλέπε Βίντεο της εξαγγελίας.

 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκαστρατείας ο κ. Χριστοδουλίδης δέκτηκε έντονη κριτική για την αντιγραφή της ομιλίας του Ιωάννη Κασουλίδη το 2008. Επίσης καταγγέλθηκε από πρώην συνεργάτη του για δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να πλήττει το κύρος των πολιτικών του αντιπάλων.  

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image