Κτωρής Σώτος

Επικεφαλής Δικοινοτικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Image

Επικεφαλής της Δικοινοτικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Σώτος Κτωρής γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 22 Μαίου 1972. Εχει καταγωγή  το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα Γιαλούσας της Επαρχίας Αμμοχώστου.

 

Αποφοίτησε από το Εσπερινό Γυμνάσιο Λάρνακας και είναι κάτοχος πτυχίου Τουρκικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους στην σύγχρονη τουρκική ιστορία και στις πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αντίστοιχα. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου του τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αντικείμενο εργασίας της διδακτορικής του διατριβής αποτέλεσε η διαδικασία εθνικής και πολιτικής συγκρότησης της τουρκοκυπριακής Κοινότητας στην διάρκεια της αποικιακής περιόδου.

 

Ο Σώτος Κτωρής εργάστηκε για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Προστασίας, ως συντονιστής στην Υπηρεσία Ασύλου. Υπό την ιδιότητα του ευρωπαίου εμπειρογνώμονα συμμετείχε σε αποστολές σε κράτη – μέλη της ΕΕ όπου παρείχε συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα ασύλου.

 

Δημοσίευσε συστηματικά κείμενα σχετικά με την ιστορία των διακοινοτικών σχέσεων και την ειρηνευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ δραστηριοποιήθηκε έντονα σε κινήσεις που εργάστηκαν για την επανένωση της Κύπρου. Από το 2014 είναι μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ στις 17 Ιανουαρίου του 2022 ανέλαβε ως Επικεφαλής, διαδεχόμενος τον Τάκη Χατζηδημητρίου.

 

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Μαρία Χριστοδούλου και έχουν τρία παιδιά. 

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image