Καριόλου Ερμής

Image

Ο Ερμής Καριόλου υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της Κερύνειας.Γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1921 και ήταν το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειάς του. Πέθανε το Δεκέμβριο του 2007 στη Λεμεσό.  Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Ο πατέρας του καπετάν Ματθαίος Καριόλου ήταν παθιασμένος με τη θάλασσα, είχε καΐκι και έκανε εμπόριο με την απέναντι ακτή και με τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Στη Μικρά Ασία συνάντησε και τη γυναίκα του, Πανιώ Μαργαρίτη που ήταν πρόσφυγας από τη Στράντζα και την έφερε στην Κερύνεια μαζί με τους γονείς της.
 Μαζί με τον αδελφό του Αντρέα Καριόλου έδειξαν ενδιαφέρον και ήταν καλοί ποδοσφαιριστές. Ίδρυσαν μαζί με άλλους τον Αθλητικό Σύλλογο Κερύνειας (ΑΣΚ) το 1945, που αποτέλεσε έναν αξιόλογο πυρήνα αθλητών και μαχητικών νέων.

Τελειώνοντας την Αγγλική Σχολή διορίστηκε στην Κυβέρνηση στο Τμήμα Σιτηρών, πρώτα στην Κερύνεια και στη συνέχεια στο ίδιο τμήμα στη Λεμεσό. Στη συνέχεια διορίστηκε γραμματέας στο Τμήμα Γεωργικών Ερευνών και τελικά αφυπηρέτησε ως Βοηθός Έπαρχος Λεμεσού το 1981.

Το 1947 παντρεύτηκε τη συμπολίτισσά του Κερυνειώτισσα Ιουλία Καριόλου το γένος Λοΐζου Σαββίδη. Έκαναν δυο γιους. Ο πρώτος, ο Ματθαίος Καριόλου είναι μουσικός, δάσκαλος και βιρτουόζος του βιολιού, εγκατεστημένος στην Αυστρία και το Λούη, που εργάστηκε ως ψυχολόγος στη Λευκωσία.

Παρόλο που τα περισσότερα χρόνια της σταδιοδρομίας του ο Ερμής ήταν διορισμένος εκτός Κερύνειας ήταν πάντα δεμένος με την γενέθλια πόλη του. Μετά την αφυπηρέτησή του η Κερύνεια ήταν ήδη κατεχόμενη και έτσι δεν αξιώθηκε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο σπίτι του στην Κερύνεια, όπως το ονειρεύτηκε.