Πετρίδης Κώστας

Πρώην υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στα Κούκλια της Πάφου το 1949. Σπούδασε μαθηματικά, στατιστική και επιστήμη της πληροφορικής το 1974 στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και απέκτησε τον τίτλο Bachelor of Science. To 1975 σπούδασε στο ίδιο Πανεπιστήμιο εκπαιδευτικά και πήρε τον τίτλο του Bachelor of Education. Κατέχει επίσης τον τίτλο Μ.Α. στην μηχανολογία, στην επιχειρησιακή έρευνα και στο σύστημα πληροφορικής και διεύθυνσης, που απέκτησε το 1976 στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

 

Το 1989, με υποτροφία Φούλμπραϊτ, έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στην Συνεργατική ανάπτυξη και διεύθυνση στο Πανεπιστήμιο Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Από το 1976 μέχρι το 1978 εργάστήκε ως ανώτερος αναλυτής κυβερνητικών προγραμμάτων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά και την επαρχιακή κυβέρνηση του Οντάριο. Από το 1978 μέχρι το 1980 εργάστηκε ως ανώτερος αναλυτής συστημάτων πληροφορικής στην NCR Corporation. Από το 1980 μέχρι το 1981 εργάστηκε ως διευθυντής πωλήσεων στο Hilton International, από το 1981 μέχρι το 1985 ως προϊστάμενος μελετών στην Αρχή Βιομηχανικής Καταρτίσεως Κύπρου και από το 1985 μέχρι το 1993 ως βοηθός έφορος στο Τμήμα Συνεργατικής Αναπτύξεως.

 

Δίδαξε επίσης μαθηματικά και επιστήμη της πληροφορικής στο Ryarson Polytechnical Institute στο Τορόντο, καθώς και επιχειρησιακή έρευνα, συστήματα πληροφορικής και διεύθυνσης, και προγραμματισμό στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

 

Τον Φεβρουάριο του 1993 διορίστηκε υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

 

Τον Οκτώβριο του 1995 ο Κώστας Πετρίδης προήδρευσε της Γενικής Συνέλευσης της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Η Συνέλευση συνέπεσε με τα 50χρονα της FAO, γεγονός που ήταν ιδιαίτερης σημασίας για την τιμητική επιλογή της Κύπρου να προεδρεύσει της Γενικής Συνέλευσης. Η σχετική εισήγηση προήλθε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κ. Πετρίδης συμμετέσχε επίσης σε εορτασμούς που έγιναν στο Κεμπέκ του Καναδά για τα 50χρονα της FAO.

 

Το 2003 διορίστηκε Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών στον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα (2010).