Τριανταφυλλίδης Μιχαλάκης

Γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Νομικός που διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1927. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε το 1948. Στη συνέχεια και μέχρι το 1960 ασκούσε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λευκωσία. Σε αρκετές περιπτώσεις ως δικηγόρος εκπρόσωπησε αγωνιστές της ΕΟΚΑ που προσάγονταν στα δικαστήρια από τους Άγγλους. (Ραδιοφωνική μαρτυρία για τη θανατική ανάκριση Αυξεντίου).

Από το γάμο του απέκτησε ένα γιο και μια κόρη. Το νομικό Κρις Τριανταφυλλίδη και την Στέλλα Κυριακίδου.

 

Πολιτική

Στην περίοδο 1959-60 διετέλεσε μέλος της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη μεικτή Συνταγματική Επιτροπή που κατάρτισε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Στις 16 Αυγούστου 1960 διορίστηκε δικαστής του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και στις 9 Ιουλίου 1964 δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το 1971 διορίστηκε πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι την 1η Απριλίου 1988, οπότε διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας αντικαθιστώντας τη Στέλλα Σουλιώτη.

 

Υπήρξε σύμβουλος στις ενδοκυπριακές συνομιλίες και συμμετέσχε σε πολλές συναντήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών, κατά την περίοδο από το 1976 ως το 1985. Ως γενικός εισαγγελέας επίσης υπήρξε νομικός σύμβουλος της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο Κυπριακό.

 

Διετέλεσε επίσης: Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1963, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών από το 1971 και επίτιμο μέλος της, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών από το 1969-1973, και επίτιμος πρόεδρός της, πρόεδρος της Επιτροπής για την Αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σ' ολόκληρη την Κύπρο, επίτιμος πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ευημερίας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής Τυφλών, του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών και επίτιμος πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)

Ηταν μέλος της τεκτονικής στοάς της Λευκωσίας. 

 

Γενικός Εισαγγελέας

Ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης υπηρέτησε στη θέση του γενικού εισαγγελέα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 1995, οπότε αφυπηρέτησε και τον διαδέχθηκε ο Αλέκος Μαρκίδης. Στις 5 Μαΐου 1995 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διόρισε τον Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη ως πρόεδρο του πρώτου Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 2005. Στις 12 Μαϊου 2008 σε εκδήλωση μνήμης, ο έλληνας πολιτικός Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για τη ζωή και το έργο του 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image