Σαρρής Ξάνθος

Ό Ιδρυτής του ομίλου εταιρειών ΕΥΡΗΚΑ

Image

Ο Ξάνθος Σαρρής γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και απεβίωσε στις 28 Αυγούστου 1981. Ήταν  Κύπριος επιχειρηματίας και ποδοσφαιριστής. Είναι ο ιδρυτής της εταιρίας Εύρηκα, μια οικογενειακή εταιρεία, που άρχισε ως μία μικρή βιοτεχνία στην Αμμόχωστο το 1959.   Εμπνευσμένος από τον ενθουσιασμό αλλά και την ιδιοφυή δημιουργικότητα του Αρχιμήδη, ο Ξάνθος Σαρρής υιοθέτησε την περίφημη φράση ‘ΕΥΡΗΚΑ’ ως επωνυμία της εταιρείας του, με στόχο να χαράξει μια πορεία ανάπτυξης καινοτομικών προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Από αυτή τη μικρή βιοτεχνία, γεννήθηκαν πρωτοποριακές για την εποχή ιδέες και αναπτύχθηκαν προϊόντα που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της Κύπρου.

 

Προϊόντα

Το πρώτο προϊόν της εταιρείας ήταν το «υπερλευκαντικό Εύρηκα», που η επιτυχία του ήταν τόσο άμεση και μεγάλη, ώστε έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να χτίσει το πρώτο της εργοστάσιο έναν μόλις χρόνο αργότερα, το 1960. Παράλληλα, ο Ξάνθος Σαρρής,  ίδρυσε και δεύτερη ‘συγγενή’ εταιρεία στην Ελλάδα, την ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς, που στεγάστηκε σε ένα μικρό ενοικιαζόμενο εργοστάσιο στην Αθήνα. Τα επόμενα χρόνια, αναπτύχθηκαν προϊόντα που καθιέρωσαν την εταιρεία ως σημαντικότατο παράγοντα του κλάδου και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως: το ΕΥΡΗΚΑ ΥΓΡΟ πιάτων, το εντομοκτόνο AROXOL, το σαμπουάν DOR, τα ζελέ & η καραμέλα ΜΟΝ ΑΜΙ, το FAMOZO για τα τζάμια και το TIK TAK για την τουαλέτα, η σκόνη πλυσίματος BINGΟ, ενώ παράλληλα ιδρύθηκε και εργοστάσιο τροφίμων της εταιρείας, το SAFEWAY FOODS, το οποίο και παρήγαγε την πρώτη μαλακή μαργαρίνη της Κύπρου, την CREMOLINA, που κέρδισε σε λιγότερο από ένα χρόνο το 1/3 της αγοράς.

 

Εισβολή

Η καταστροφική τουρκική εισβολή το 1974, ανάγκασε την οικογένεια της Εύρηκα στην άμεση και πλήρη εγκατάλειψη των εργοστασίων της στην Αμμόχωστο, καθώς και στην εκδίωξη των εργαζομένων της εταιρείας από τις εστίες τους. Ο Ξάνθος Σαρρής κινήθηκε, ωστόσο, αστραπιαία, μεταφέροντας την καρδιά της εταιρείας στη Λεμεσό και δίνοντας άμεσα δουλειά και στέγαση σε όλους τους πρόσφυγες εργαζομένους. Το ξεκίνημα ήταν δύσκολο, αλλά με πείσμα της οικογένειας της Εύρηκα κατάφεραν να επανα-συγκροτηθούν και να επαναλειτουργήσει η εταιρεία. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η εταιρεία κατάφερε να αποκτήσει ιδιόκτητο εργοστάσιο και να διατηρήσει το ήδη μεγάλο της πελατολόγιο. Σε μόλις δύο χρόνια μάλιστα, λάνσαρε νέα προϊόντα όπως το καθαριστικό ROKLIN, ενώ το 1977 ίδρυσε και ιδιόκτητο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς Α.Ε. στον Βόλο. Έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία άρχισε δυναμικά τις εξαγωγές σε χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

 

 Ποδόσφαιρο

Ο Ξάνθος Σαρρής εντάχθηκε στην Ανόρθωση το 1936.  Αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού. Το 1937 η Ανόρθωση διέλυσε την ποδοσφαιρική της ομάδα και ο Σαρρής μετακόμισε στον Πεζοπορικό, στον οποίο αγωνίστηκε έως το 1940 στη θέση του τερματοφύλακα.

 

Το 1945 η Ανόρθωση δημιούργησε ξανά την ποδοσφαιρική της ομάδα και ο Ξάνθος Σαρρής εντάχθηκε σε αυτήν, αγωνιζόμενος στη θέση του αμυντικού. Την περίοδο 1946-1953 ήταν ο αρχηγός.  Συνολικά είχε 107 συμμετοχές με την Ανόρθωση. Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας διετέλεσε πρόεδρος της Ανόρθωσης αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου για πολλά χρόνια.

 

Πολυεθνική 

Ο Ξάνθος Σαρρής  κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να οραματιστεί, να δημιουργήσει, να επεκταθεί, να επαναλειτουργήσει, να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί η εταιρεία Εύρηκα, βάζοντας γερά θεμέλια και αρχές που εκπροσωπούν την εταιρεία μέχρι σήμερα.  Ο Όμιλος Εταιρειών ΕΥΡΗΚΑ σήμερα αποτελεί μια ισχυρή, δυναμική και ευπροσάρμοστη εταιρεία με πολυεθνικό χαρακτήρα με δράση σε Κύπρο, Ελλάδα και Ρουμανία.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image