Παττίχης Νίκος

Image

Πρώην υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, και πρώην δήμαρχος Λεμεσού. Γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Κάτω Δρυς. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, όπου έτυχε του διπλώματος L.L.B., και στο Middle Temple του Λονδίνου, όπου αναγορεύθηκε Barrister-at-Law. Άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λάρνακα ως το 1950 και μετά διορίστηκε δικαστής στη Λεμεσό. Δίδαξε επίσης δωρεάν για μερικά χρόνια εμπορικό δίκαιο στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας.

 

Υπηρέτησε ως πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, και του Οργανισμού Βιοτεχνίας Εκτοπισθέντων Κερύνειας, και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια».

 

Δήμαρχος Λεμεσού διετέλεσε κατά την περίοδο 1964-1971.

 

Από τις 8 Αυγούστου 1974 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1975 υπηρέτησε ως υπουργός Συγκοινωνιών και  Έργων. Στις 9 Μαρτίου 1980 διορίστηκε υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τις 20 Απριλίου 1982. Στις 7 Νοεμβρίου 1987 διορίστηκε και πάλι υπουργός Γεωργίας και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1988.

 

Μαζί με τη σύζυγό του Δέσποινα (το γένος Κώστα Κατσελλή από την Κερύνεια), ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες των πόλεων Λεμεσού και Λάρνακας για διάφορες προσφορές τους προς τις πόλεις αυτές. Ιδιαίτερα στη Λεμεσό, η προσφορά τους περιλαμβάνει την ίδρυση Φιλανθρωπικού Ιδρύματος με τον τίτλο «Δωρεά Νίκου και Δέσποινας Παττίχη εις την πόλιν Λεμεσού» και την δωρεά του κινηματογράφου «Παλλάς» στον Δήμο Λεμεσού για τη δημιουργία δημοτικού θεάτρου, το οποίο έχει ονομασθεί τιμητικά Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο. Στο ζεύγος Παττίχη έχει επίσης απονεμηθεί η τιμητική διάκριση «Νέμεσος» για τη συνολική κοινωνική, πολιτιστική και πνευματική του προσφορά στη Λεμεσό.

 

Ο Νίκος Παττίχης πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 2007.

Φώτο Γκάλερι

Image